Kuchařka pro alergie na ořechy
Alergie na ořechy - především mandle, vlašské a lískové ořechy a také arašídy – znamená omezení jejich konzumace. Kuchařka, určená pro všechny, kteří trpí alergií na ořechy, obsahuje vynikající chutná jídla, ale navíc třeba i různé moučníky, v kterých se ořechy vůbec nepoužívají.
Ostatní
Bramborové knedlíky
Uvařené brambory nastrouháme, osolíme, přidáme mouku, krupici a vejce. Promícháme a dle potřeby přidáme mléko. Vypracujeme středně tuhé těsto, které rozdělíme na 4 kusy a z každého vypracujeme podlouhlé knedlíky. Dáme je vařit do vroucí vody na 18 minut. Po vyjmutí je ihned krájíme na plátky nití nebo kráječem na knedlíky.Celý receptPikantní masové kuličky
V mixéru zpracujeme nalámaný toustový chléb, mléko, vejce a necháme chvíli odležet. Přidáme koření, sůl, chilli pastu a znovu krátce zpracujeme. Na oleji zpěníme cibuli a spolu s nadrobno nakrájenými sušenými meuňkami přidáme do směsi. Vše smícháme již ručně. Ze směsi tvoříme kuličky velikosti vlašského ořechu. Přendáme na plech s pečícím papírem a v předehřáté troubě pečeme dozlatova.Celý receptKoláčky Tatin se švestkami
Čtyři formičky o průměru cca 10cm vysypeme hnědým cukrem, vložíme do trouby předehřáté na 160C a necháme cukr zkaramelizovat. Švestky ponoříme na 10 vteřin do vroucí vody a zcedíme pod studenou vodou. Poté oloupeme slupky, rozpůlíme a odstraníme pecky. Rozložíme do formiček na zkaramelizovaný cukr. Poklademe na ně kousky másla, teplotu zvýšíme na 180C a pečeme 10minut. Upečené švestky necháme vychladit na 30minut v lednici. Mezitím rozválíme listové těsto na tenký plát, vykrojíme kolečka o velikosti formiček, propíchneme vidličkou a pečeme 10minut. Upečené těsto položíme na švestky a naplněné formičky mírně zahřejeme na sporáku. Hotové koláčky vyklopíme na dezerní talířky a podáváme.Celý receptKukuřičné placičky
Troubu předehřejeme na 160C. Rozklepneme vejce a oddělíme bílky a žloutky. Žloutky utřeme se 100g cukru dohladka, přidáme mouku a za stálého míchání přilijeme vroucí mléko. Z bílků a špetky soli vyšleháme tuhý sníh a opatrně jej vmícháme do připravené směsi. Na závěr přilijeme pastis. Formičky vymažeme máslem, vysypeme cukrem a rozdělíme do nich těsto. Pečeme 30minut ve středně vyhřáté troubě.Celý receptJogurtový dresink s pomerančem
Z pomeranče vymačkáme šťávu a smícháme ji v míse se smetanou a jorgurtem. Dochutíme solí a pepřem. Dresink je vhodný na zeleninové a těstovinové saláty.Celý receptDomácí langoše
Z droždí, mléka a cukru zaděláme kvásek, který necháme kynout. Smícháme v míse mouku se solí, přilijeme kvásek, přidáme vejce a zpracujeme hladké těsto, které necháme vykynout. Poté ho vyválíme na placku a vykrájíme kolečka 2cm. Necháme chvíli kynout. Rozehřejeme olej na pánvi a osmahneme vyválené placky z obou stran. Osušíme ubrouskem a podáváme.Celý recept
Cukrářská škola
V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku
Kuchařův rádce
Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.