Kuchařka zahuštěných polévek
Zahuštěné polévky mohou být i chutná rychlá večeře nebo svačina. Nejčastěji se připravují z kuřecího nebo hovězího masa, ryb a zeleniny. Zahušťují se jíškou, smetanou, mlékem, vejci, rýží, luštěninami i chlebem. V naší kuchařce zahuštěných polévek je oblíbená kulajda, zelňačka, cibulačka a mnohé další.
Ostatní
Kachní polévka s čínským zelím
Očištěné čínské zelí a omytý libeček pokrájíme na tenké nudličky. Topinambury s mrkví oloupeme, omyjeme, nakrájíme na kostičky, oloupanou červenou cibuli rozkrájíme na kolečka. V hrnci na 2 lžicích rozpuštěného másla podusíme zelí s mrkví, přidáme omyté ovesné vločky, sůl, pepř, kmín, sladkou papriku, promícháme a krátce, přibližně po 2 minuty zeleninu osmažíme. Přilijeme litr kachního bujonu, přidáme topinambury, vše povaříme 10 - 15 minut. V pánvi si na lžíci másla orestujeme červenou cibuli. Na každou porci polévky položíme kolečka cibule a podáváme. Bujón z kachny: Očištěnou a rozporcovanou kachnu omyjeme, vložíme do většího hrnce. Důkladně omyjeme drůbeží srdíčka, játra, žaludky a přidáme je k masu. Přilijeme 8 dl vody, 4 dl červeného vína, přidáme lžíci celého pepře, lžíci nového koření, bobkový list, sůl a vaříme 100 minut. Když dojde voda k varu, snížíme teplotu, pod pokličkou necháme vývar jen probublávat. Mezitím očištěnou kořenovou zeleninu (mrkev, celer, petržel) omyjeme a pokrájíme na malé kousky, omytá rajčata rozkrájíme na osminky. Oloupanou cibuli rozkrájíme na kostky. V pánvi na rozpuštěném husím sádle všechnu zeleninu přibližně 10 minut podusíme a přidáme ji do vody k masu. Šalvějové lístky omyjeme, přibližně 15 minut před dokončením je přiložíme do polévky. Hotový vývar scedíme. Necháme vychladnout a potom uložíme do druhého dne v chladničce. Ze studeného vývaru posbíráme omastek (nebo ho znovu přecedíme). Obrané pokrájené maso z kachny můžeme podávat v čistém, znovu ohřátém bujónu, nebo bujón použijeme k vaření různých variací polévek.Celý receptKachní cibulačka s bylinkovou smetanou
Kachní omytá prsa osušíme a pokrájíme na tenké plátky. Oloupané červené cibule pokrájíme na tenká kolečka a v hrnci na másle cibuli podusíme, přidáme maso, promícháme a pod pokličkou dusíme 6-8 minut. Pak maso osolíme, opepříme, promícháme se 0,5 dl růžového vína a přilijeme 1 litr kachního bujonu. Vše povaříme dalších 8 minut. Petrželovou nať, bazalku a kopr omyjeme, drobně nakrájíme a smícháme v misce se zakysanou smetanou a špetkou soli s pepřem. Polévku podáváme se lžíci bylinkové smetany. Bujon z kachny [29086]: Očištěnou a rozporcovanou kachnu omyjeme a dáme ji do většího hrnce. Důkladně si omyjeme drůbeží srdíčka, játra, žaludky a přidáme je k masu. Přilijeme 8 dl vody, 4 dl červeného vína, přidáme 1 lžíci celého pepře, 1 lžíci nového koření, 1 bobkový list, sůl a vaříme 100 minut. Když přijde voda k varu, snížíme teplotu a pod pokličkou necháme vývar jen probublávat. Mezitím si očištěnou kořenovou zeleninu (mrkev, celer, petržel) omyjeme a pokrájíme na malé kousky. Omytá rajčata rozkrájíme na osminky. Oloupanou cibuli pokrájíme na kostky. V pánvi na rozpuštěném husím sádle všechnu zeleninu asi 10 minut podusíme a přidáme ji do vody k masu. Šalvějové lístky omyjeme a přibližně 15 minut před dokončením je přiložíme do polévky. Hotový vývar scedíme. Dáme vychladnout a pak ho necháme do druhého dne v chladničce. Ze studeného vývaru posbíráme omastek (nebo ho znovu přecedíme). Obrané pokrájené maso z kachny můžeme podávat v čistém, znovu ohřátém bujonu, nebo bujon použijeme k vaření různých variací polévek.Celý receptKrkonošská dumlikačka
Omytý a oloupaný tuřín pokrájíme na kostičky a dáme ho vařit do osoleného mléka. Do smetany rozmícháme dohladka mouku. Kopr omyjeme a drobně pokrájíme. Když je tuřín poloměkký, přimícháme smetanu s moukou a pomalu dovaříme. Ke konci vaření přimícháme kopr, necháme přejít varem a podáváme.Celý receptNudlová polévka z mořských ryb
V hrnci přivedeme k varu kuřecí vývar, přidáme ryby, garnáty a mušle, znovu přivedeme k prudkému varu, poté snížíme teplotu, přikryjeme pokličkou a za občasného míchání vaříme 10 minut. Vsypeme pokrájené houby, pekingské zelí nakrájené nadrobno a znovu vaříme. V troše vody pečlivě rozmícháme mouku a tuto hladkou hmotu postupně vmícháváme do vývaru. Opět vaříme na mírném ohni za občasného promíchání, dokud polévka nezhoustne (asi 2 min.). Poté vmícháme sezamový olej. Široké nudle uvaříme podle návodu na obalu, scedíme, propláchneme studenou vodou a rozdělíme na talíře. Přelijeme polévkou a hned podáváme. Mušle můžeme případně vyjmout před servírováním.Celý receptPolská hrachová polévka s hovězím masem
Den předem namočený hrách uvaříme spolu s omytým masem do měkka, maso vyjmeme, hrách prolisujeme. Na sádle zpěníme oloupanou, jemně nakrájenou cibuli, zaprášíme moukou a znovu osmahneme. Jíšku zalijeme prochladlou polévkou s prolisovaným hrachem, rozšleháme a chvíli povaříme. Okořeníme pepřem, česnekem utřeným se solí a přidáme uvařené, na kousky pokrájené maso a klobásu. Necháme jen prohřát. Podáváme jako samostatný pokrm s chlebem.Celý receptKachní rajská polévka
Omytá rajčata spaříme, oloupeme a pokrájíme na kostičky, které v hrnci podusíme na husím sádle. Osolíme je, opepříme a přimícháme 1 lžíci játrové (nejlépe kachní) paštiky, majoránku a zalijeme 1 litrem kachního vývaru. Povaříme 10 minut a pak polévku rozmixujeme. Znovu ji přivedeme do varu, přidáme pokrájené srdíčka nakládaných artyčoků, povaříme 2-3 minuty a podáváme. Bujon z kachny [29086]: Očištěnou a rozporcovanou kachnu omyjeme a dáme ji do většího hrnce. Důkladně si omyjeme drůbeží srdíčka, játra, žaludky a přidáme je k masu. Přilijeme 8 dl vody, 4 dl červeného vína, přidáme 1 lžíci celého pepře, 1 lžíci nového koření, 1 bobkový list, sůl a vaříme 100 minut. Když přijde voda k varu, snížíme teplotu a pod pokličkou necháme vývar jen probublávat. Mezitím si očištěnou kořenovou zeleninu (mrkev, celer, petržel) omyjeme a pokrájíme na malé kousky. Omytá rajčata rozkrájíme na osminky. Oloupanou cibuli pokrájíme na kostky. V pánvi na rozpuštěném husím sádle všechnu zeleninu asi 10 minut podusíme a přidáme ji do vody k masu. Šalvějové lístky omyjeme a přibližně 15 minut před dokončením je přiložíme do polévky. Hotový vývar scedíme. Dáme vychladnout a pak ho necháme do druhého dne v chladničce. Ze studeného vývaru posbíráme omastek (nebo ho znovu přecedíme). Obrané pokrájené maso z kachny můžeme podávat v čistém, znovu ohřátém bujonu, nebo bujon použijeme k vaření různých variací polévek.Celý recept
Cukrářská škola
V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku
Kuchařův rádce
Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.