Thajská kuchařka
Thajská kuchaně je velmi pikantní. Základem je rýže, upravené na mnoho způsobů, do které se přidává především zelenina a maso. Většina jídel je i poměrně ostrá, příprava je ale jednoduchá a rychlá, probíhá při vysokých teplotách. Tato kuchařka nabízí mnoho originálních thajských jídel a tak si Thajsko můžete vychutnat i doma
Ostatní
Thajský fíkovo-nektarinkový salát
Fíky podélně nakrájíme na 8 dílků a rozložíme na okraje talířů. Nektarinky rozkrojíme na tenké proužky, smícháme s nastrouhaným zázvorem, limetovou šťávou, jemně nasekanou mátou a nasekanou chilli papričkou. Směs umístíme do středu talířů. Dvě limetky nakrájíme na tenké proužky, dozdobíme jimi salát a pokapeme fíkovo-balzamikovým sirupem.Celý receptThajská čočková polévka
Vývar přivedeme k varu, přidáme mrkev nakrájenou na tenké plátky a čočku a asi 20min povaříme. Ke konci přidáme hrášek, kokosové mléko a ještě prohřejeme. Dochutíme solí, pepřem a limetovou šťávou. Polévku podáváme dozdobenou tenkým plátkem limety.Celý receptThajské palačinky s ovocem
Banány a jahody nakrájíme na kolečka. Smícháme mouku, cukr, sůl, vejce a mléko. Postupně přiléváme vodu a vypracujeme vláčné těsto. Zabalené ve fólii necháme alespoň půl hodiny odpočinout v lednici. Těsto rozdělíme na 10 částí. Z každého vyválíme na pracovní ploše potřené olejem velmi tenký plát. V pánvi rozehřejeme olej a vložíme těsto. Doprostřed naskládáme kolečka banánů a jahod a okraje přeložíme dostředu. Palačinky z obou stran osmažíme dozlatova. Na papírové utěrce necháme odsát přebytečný tuk. Palačinky podáváme přelité slazeným kondenzovaným mlékem nebo rozehřátou čokoládou.Celý receptRybí kuličky
Maso nakrájíme na kousky a v mixéru rozmixujeme na kaši. Přidáme rybí omáčku, kari pastu, škrob, promícháme a krátce promixujeme. Přemístíme do mísy, ochutíme solí, posypeme nasekaným koriandrem a promícháme. Ze směsi vytvarujeme malé kuličky a dáme vychladit cca na půl hodiny do lednice. Poté rozpálíme olej a kuličky na něm cca 2min orestujeme. Necháme osušit na papírové utěrce.Celý receptČerstvý ananas s mascarpone, kokosovým mlékem a malinovou omáčkou
Na krém smícháme mascarpone se 3 lžícemi cukru a zlehka vymícháme do hladké konzistence. Maliny nasypeme do kastrůlku, přidáme 4 lžíce cukru a krátce povaříme. Poté propasírujeme přes cedník a vzniklou dřeň necháme chladit 10-15min v lednici. Ananas oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. Kokosové mléko smícháme se zbytkem cukru. Na talíře naskládáme postupně na sebe vždy cca 5-6 plátků ananasu, proložíme krémem, kolem opatrně nalijeme sladké mléko a do něj malinovou dřeň. Můžeme dozdobit snítkou máty a ihned podáváme.Celý receptPolévka s nočky
Připravíme si těsto. Tři lžíce vody rozšleháme s vejci, přidáme mouku a vypracujeme hladké těsto. Prohněteme, přikryjeme navlhčeným ubrouskem a necháme půl hodiny odpočinout. Následně těsto rozválíme na placku 1,5 cm vysokou. Rozkrájíme ji na 12 čtverců o straně 7 cm. Mírně poprášíme moukou. V misce smícháme garnáty, 2 stroužky utřeného česneku, kořen koriandru, mletý pepř a sůl. Směs klademe lžičkou na připravené plátky těsta. Z těsta vytvoříme taštičky a ty zabalíme spojením rohů těsta. Na pánvi rozpálíme olej a zprudka na něm osmažíme zbylé 4 stroužky česneku. Ty pak po usmažení vyhodíme, ale olej si ponecháme. V hrnci pro přípravu těstovin přivedeme vodu k varu. Opatrně vkládáme nočky „won ton“ a vaříme na mírném ohni asi 5 minut. Po vyjmutí z hrnce dáme nočky do pařáku s teplou vodou, aby nevychladly. Na pánvi wok povaříme kuřecí nebo zeleninový vývar. Přidáme sójovou omáčku a čínské zelí (nebo nasekané špenátové listy) a několik minut zvolna povaříme. Do jídelních misek nasypeme fazolové klíčky, nočky „won ton“ a vše zalijeme horkou omáčkou. Posypeme naťovou cibulkou, celým pepřem a nakonec zalijeme česnekovým olejem.Celý recept
Cukrářská škola
V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku
Kuchařův rádce
Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.