Velikonoční kuchařka
Kuchařka tradičních i méně známých jídel na Velikonoce. Najdete zde vyzkoušené tradiční recepty na sladká i slaná velikonoční jídla a lahůdky z české, moravské i slezské kuchyně, ale i recepty méně známé. Samozřejmě nechybí vynikající velikonoční nádivka, je zde tradiční beránek nebo mazanec.
Ostatní
Velikonoční nádivka
Starší rohlíky nakrájíme na kostky a zalijeme mlékem. Necháme vsáknout. Nakrájíme šunku, slaninu a petrželku. K rohlíkům přidáme šunku, slaninu, žloutky, petrželku, okořeníme a vše promícháme. Nakonec vmícháme sníh ušlehaný z bílků a směs dáme do pekáče. Pečeme dozlatova ve středně vyhřáté troubě.Celý receptVelikonoční mazanec
Do 100ml vlažného mléka rozdrobíme droždí, přisypeme lžičku cukru a mouky. Promícháme a necháme vykynout. Mouku smícháme s cukrem, vanilkovým cukrem a kváskem. Vlijeme rozpuštěné máslo, zbylé mléko, sůl a žloutky. Do těsta vmícháme rozinky a polovinu mandlí. Mísu přikryjeme a těsto necháme kynout.Poté z něj vytvoříme dva bochánky a necháme kynout. Dáme je na plech, potřeme rozšlehaným žloutkem nebo vejcem, posypeme mandlemi a nahoře nastřihneme kříž. Vložíme do středně vyhřáté trouby a pečeme.Celý receptJehněčí polévka
Nejprve připravíme vývar z plecka a soli. Jehněčí vnitřnosti očistíme, necháme cca 1min spařit ve vroucí vodě, slijeme, necháme vychladnout a nakrájíme na kousky. V kastrolu rozehřejeme máslo a zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli. Přidáme nasekanou jarní cibulku a vnitřnosti. Ochutíme solí, pepřem a dusíme cca 5min. Poté přidáme nasekaný kopr, 0,5l vývaru, přivedeme k varu a nasypeme rýži. Vejce rozšleháme s citronovou štávou, solí a kapkou vývaru. Jakmile bude rýže hotová, přidáme vaječnou směs, promícháme a ihned podáváme.Celý receptVelikonoční pomazánka
Vejce nakrájíme na malé kostičky a smícháme s tvarohem. Přidáme nadrobno nakrájené okurky a cibuli a promícháme. Směs dochutíme hořčicí, solí a vegetou, znovu promícháme a necháme pár hodin chladit v lednici. Podáváme s čerstvým pečivem.Celý receptČokoládové bochánky s tekutou čokoládou uvnitř
Troubu předehřejeme na 240C. 2/3 čokolády nalámeme na kousky a spolu s máslem necháme rozpustit ve vodní lázni. Mezitím rozšleháme vejce s cukrem, přidáme čokoládu a nakonec vmícháme mouku. Metličkou důkladně prošleháme na hladký krém. Šest formiček vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Každou naplníme do jedné třetiny těstem, doprostřed vložíme dvě kostičky zbylé čokolády a dolijeme těstem. Pečeme cca 10min, poté necháme mírně vychladnout, vyklopíme a ještě teplé podáváme. Můžeme dozdobit čerstvým ovocem.Celý receptVelikonoční věnec s rozinkami a mandlemi
Ve vlažném mléce rozpustíme droždí s 1 lžící cukru. Smícháme zbylý cukr, vanilkový cukr, mouku, 100 g mandlí a 80 g změklého másla. Vlijeme kvásek a vypracujeme těsto. Necháme je přikryté kynout asi 30 minut, potom zapracujeme rozinky a necháme kynout dalších 30 minut. Těsto rozdělíme na 3 díly. Z každého dílu vyválíme váleček asi 70 cm dlouhý a upleteme cop. Na plechu vyloženém pečicím papírem vytvarujeme věnec a necháme ještě 15 minut kynout. Pečeme ve středně vyhřáté troubě 30 minut. Svaříme med se 100 g mandlí, smetanou a 50 g másla. Asi po 20 minutách pečení potřeme věnec medovou směsí, dopečeme a necháme vychladnout.Celý recept

Cukrářská škola
V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce
Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.