Perfektní tatarský biftek
Připravit správný tatarský biftek je tak trochu umění… Záleží nejen na kvalitě a správném výběru masa, ale také na složení a množství ostatních ingrediencí, které se s masem míchají. Chutné jsou i alternativy z lososa, tuňáka nebo rajčat.
Kuchařská škola
Tatarský biftek má být jemný, šťavnatý a mírně pikantní. Všechny ingredience se musí přidávat tak, aby nezanikla chuť samotného masa. Složení tatarského bifteku je různé nejen podle jednotlivých zemí, ale i podle jeho konzumentů.
Český tatarský biftek se připravuje z ostré cibule, syrového vaječného žloutku, kečupu, soli, pepře, papriky i jiného koření a servíruje se s topinkami s česnekem. Pokud se tyto ingredience použijí nepřiměřeně, chuť masa je potlačená.
V zahraničí se tatarák připravuje například s ančovičkami, kapari, tabaskem, nakládanými okurkami nebo dokonce i koňakem. Českou topinku většinou nahrazuje světlý toastový chléb.
Tatarský biftek originál recept
Základní suroviny
Nejdůležitější surovinou je hovězí maso – ideálně svíčková nebo mladé zadní, které se jemně naškrábe nebo několikrát namele.
K masu se přidává
- syrový vaječný žloutek
- několik proužků cibule a jemně nasekaná cibule
- sůl
- mletý černý pepř
- sladká a pálivá paprika, může být i tabasco
- drcený kmín
- worcesterová omáčka
- sladký i ostrý kečup
- plnotučná hořčice
Maso se upraví uprostřed talíře do okrouhlého kopečku, uprostřed se vytlačí jamka a do ní vloží syrový žloutek. Proužky cibule společně s cibulí nasekanou jsou kolem masa a okolo jsou v malých miskách nebo porcích ostatní ingredience.
Servírování tatarského bifteku
Tatarský biftek by se měl servírovat na velkém oválném talíři nebo dřevěném prkénku. Maso by mělo být uprostřed a okolo něj, ideálně v malých miskách, se rozmístí ingredience k dochucení. Topinky by měly být čerstvě usmažené, křupavé a minimálně nasáklé olejem.
Tatarský biftek se občas servíruje připravený “a la chef“ podle chuti kuchaře, správně by si ho ale měl míchat každý konzument sám.
Míchání s ostatními ingrediencemi by měl vždy obstarat muž, žena potírá česnekem topinky. To platí i v případě, že si dvojice objedná dvě samostatné porce – muž nejdřív připraví porci ženě a pak sobě…
Tatarský biftek v jiných zemích
V klasickém českém tataráku jsou vždy znát výrazné chutě přísad. Ostrá cibule, syrový žloutek, kečup ale i česnek na topinkách velmi často potlačí původní chuť masa, a to i když se vše dobře zkombinuje.
Ve Francii, Itálii a také v Belgii se přísady používají v menším množství a chuť masa spíš podpoří. Tyto zahraniční tatarské bifteky jsou velmi jemné, šťavnaté a pouze mírně pikantní, vždy v nich vyniká především chuť použitého masa.
Při přípravě se používá dijónská hořčice, kapary, malé okurčičky a olivový olej. Vaječný žloutek zcela chybí, místo něj se přidává nastrouhaný parmazán. V některých případech se k dochucení používá pikantní majonéza, servírovaná ve skořápce vajíčka. Topinky často nahrazuje opečená bageta, někdy také nebo bramborové hranolky a salát…
Belgický tatarský biftek
Jemně naškrábané hovězí maso – ideálně svíčková, může být i tzv. falešná – se v základu míchá s jemně nasekanou šalotkou, malými okurkami cornichon a kapary.
Podle chuti konzumenta se přidává
- worcesterová omáčka
- dijónská hořčice
- majonéza a kečup - v opravdu malém množství
- tabasco - pouze několik kapek
- parmazán – nastrouhaný
Směs se nakonec zjemní olivovým olejem a dochutí pepřem a solí.
Zdravotní rizika
Protože se jedná o konzumaci tepelně neupraveného masa a vajec, existuje určitá možnost přenosu některých parazitárních onemocnění. Pokud se ale použije opravdu kvalitní a čerstvé maso i vajíčko, je toto riziko skutečně minimální. Částečnou ochranu zajišťuje i použité koření a česnek na topinkách, a když si dáte ještě skleničku nějakého alkoholu, pak už se nemusíte obávat vůbec…