Vážení, odměřování, teploty

  V mnoha recepturách je předepsáno přesné množství sypkých nebo tekutých surovin a to je potřeba dodržovat.  Velmi často jsou v recepturách i doporučené teploty trouby a doba pečení nebo vaření. V kuchyni by tedy neměla chybět váha, odměrka a kuchyňská minutka.

Kuchařská škola

Většina receptur vychází z určitého množství použitých ingrediencí a v každé správně vybavené kuchyni by měla být váha a také odměrka na tekutiny. Praktické jsou odměrky na tekuté i sypké suroviny, ale váhy jsou samozřejmě přesnější. Pro přesné určení času je nejlepší kuchyňská minutka.

Množství surovin

Téměř v každém receptu je uvedený seznam surovin a jejich množství. Podle typu suroviny je množství udávané u pevných a sypkých tzv. na váhu nejčastěji v gramech, dekagramech i kilogramech, u tekutých na objem především v mililitrech, decilitrech i litrech. Občas je v recepturách uváděno množství například na hrnky, lžíce nebo lžičky…

V recepturách uvedené množství je potřeba dodržovat, ale například při přípravě těst je zároveň nutné vzhledem k různé savosti mouky tekutiny přilévat postupně a tak se může stát, že se celé množství nakonec nespotřebuje.

Obsah hrnku na mililitry

  • 1/4 hrnku = 60 ml
  • 1/3 hrnku = 70 ml
  • 1/2 hrnku = 125 ml
  • 2/3 hrnku = 150 ml
  • 3/4 hrnku = 175 ml
  • 1 hrnek = 250 ml  = 1/4 l
  • 1 + 1/2 hrnku = 375 ml
  • 2 hrnky = 500 ml = 0,5 l
  • 3 hrnky = 750 ml = 3/4 l 
  • 4 hrnky = 1 litr
  • 6 hrnků = 1,5 litru

Obsah lžičky / lžíce

  • 1/4 lžičky = 1,25 ml
  • 1/2 lžičky = 2,5 ml
  • 1 lžička = 5 ml
  • 2 lžičky = 10 ml
  • 3 lžičky = 1 lžíce = 15 ml
  • 2 lžíce = 30 ml
  • 3 lžíce = 45 ml
  • 4 lžíce = 60 ml
  • 5 lžic = 75 ml
  • 6 lžic = 90 ml

Velmi praktické jsou speciální odměrky ve tvaru lžíce

Obrázek  Obrázek

Teplota ohřevu v troubě

V kuchařských postupech jsou uváděny teploty pečení a doby tepelné úpravy. Teplota se většinou uvádí v stupních Celsia, někdy se ale používá slovní označení - např. nízká teplota, která znamená 160°Celsia.

Tyto údaje jsou vyzkoušené a jejich dodržení se doporučuje, ale protože každá trouba peče jinak, může být doba pečení mírně odlišná a od určité doby je potřeba jídlo v troubě kontrolovat.  

U elektrické trouby je nastavení teploty jednoduché, moderní trouby mají i časovač. Plynové troubyse na potřebnou teplotu regulují hůře a teplota je na ovladači označená jen číslem. Pro dodržování potřebné teploty je vhodný kuchyňský teploměr.

  • 110° Celsia - plyn 1/4 - studená trouba
  • 120° Celsia - plyn 1/2 - studená trouba
  • 140° Celsia - plyn 1 - velmi mírná teplota
  • 150° Celsia - plyn 2 - velmi nízká teplota 
  • 160° Celsia - plyn 3 - nízká teplota
  • 170° Celsia - plyn 3 - mírně střední teplota
  • 180° Celsia - plyn 4 - mírně horká trouba
  • 190° Celsia - plyn 5 - středně horká trouba
  • 200° Celsia - plyn 6 - horká trouba
  • 220° Celsia - plyn 7 - horká trouba
  • 230° Celsia - plyn 8 - velmi horká trouba

  Obrázek

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.