Vážení, odměřování, teploty
V mnoha recepturách je předepsáno přesné množství sypkých nebo tekutých surovin a to je potřeba dodržovat. Velmi často jsou v recepturách i doporučené teploty trouby a doba pečení nebo vaření. V kuchyni by tedy neměla chybět váha, odměrka a kuchyňská minutka.
Kuchařská škola
Většina receptur vychází z určitého množství použitých ingrediencí a v každé správně vybavené kuchyni by měla být váha a také odměrka na tekutiny. Praktické jsou odměrky na tekuté i sypké suroviny, ale váhy jsou samozřejmě přesnější. Pro přesné určení času je nejlepší kuchyňská minutka.
Množství surovin
Téměř v každém receptu je uvedený seznam surovin a jejich množství. Podle typu suroviny je množství udávané u pevných a sypkých tzv. na váhu nejčastěji v gramech, dekagramech i kilogramech, u tekutých na objem především v mililitrech, decilitrech i litrech. Občas je v recepturách uváděno množství například na hrnky, lžíce nebo lžičky…
V recepturách uvedené množství je potřeba dodržovat, ale například při přípravě těst je zároveň nutné vzhledem k různé savosti mouky tekutiny přilévat postupně a tak se může stát, že se celé množství nakonec nespotřebuje.
Obsah hrnku na mililitry
- 1/4 hrnku = 60 ml
- 1/3 hrnku = 70 ml
- 1/2 hrnku = 125 ml
- 2/3 hrnku = 150 ml
- 3/4 hrnku = 175 ml
- 1 hrnek = 250 ml = 1/4 l
- 1 + 1/2 hrnku = 375 ml
- 2 hrnky = 500 ml = 0,5 l
- 3 hrnky = 750 ml = 3/4 l
- 4 hrnky = 1 litr
- 6 hrnků = 1,5 litru
Obsah lžičky / lžíce
- 1/4 lžičky = 1,25 ml
- 1/2 lžičky = 2,5 ml
- 1 lžička = 5 ml
- 2 lžičky = 10 ml
- 3 lžičky = 1 lžíce = 15 ml
- 2 lžíce = 30 ml
- 3 lžíce = 45 ml
- 4 lžíce = 60 ml
- 5 lžic = 75 ml
- 6 lžic = 90 ml
Velmi praktické jsou speciální odměrky ve tvaru lžíce
Teplota ohřevu v troubě
V kuchařských postupech jsou uváděny teploty pečení a doby tepelné úpravy. Teplota se většinou uvádí v stupních Celsia, někdy se ale používá slovní označení - např. nízká teplota, která znamená 160°Celsia.
Tyto údaje jsou vyzkoušené a jejich dodržení se doporučuje, ale protože každá trouba peče jinak, může být doba pečení mírně odlišná a od určité doby je potřeba jídlo v troubě kontrolovat.
U elektrické trouby je nastavení teploty jednoduché, moderní trouby mají i časovač. Plynové troubyse na potřebnou teplotu regulují hůře a teplota je na ovladači označená jen číslem. Pro dodržování potřebné teploty je vhodný kuchyňský teploměr.
- 110° Celsia - plyn 1/4 - studená trouba
- 120° Celsia - plyn 1/2 - studená trouba
- 140° Celsia - plyn 1 - velmi mírná teplota
- 150° Celsia - plyn 2 - velmi nízká teplota
- 160° Celsia - plyn 3 - nízká teplota
- 170° Celsia - plyn 3 - mírně střední teplota
- 180° Celsia - plyn 4 - mírně horká trouba
- 190° Celsia - plyn 5 - středně horká trouba
- 200° Celsia - plyn 6 - horká trouba
- 220° Celsia - plyn 7 - horká trouba
- 230° Celsia - plyn 8 - velmi horká trouba