Vybavení kuchyně
V kuchyni trávíme při přípravě jídel a nápojů poměrně mnoho času. Kvalitní a praktické vybavení nám umožní nejen tento čas zkrátit, ale znamená i menší námahu a významné úspory energií.Vše, co je potřeba v kuchyni, a mnoho dalších informací najdete i v e-shopu www.vsenavareni.cz.
Kuchařská škola
Vybavení a zařízení kuchyně není levnou záležitostí, a tak se opravdu vyplatí velmi pečlivě vybírat a důkladně zvážit všechna pro a proti. Vycházet by se mělo nejen z částky, kterou můžeme nebo chceme utratit, ale třeba i z velikosti kuchyně, počtu osob, pro které se v ní bude vařit a také z toho, jaká jídla a jak často se budou nejvíce připravovat.
Kvalita vybavení a zařízení je samozřejmě také velmi důležitá, protože na ní závisí nejen pracnost, ale i konečná chuť jídel, a v mnoha případech i časové a finanční úspory. V současnosti je možné vybírat z mnoha výrobků nejrůznějších typů od různých výrobců, které jsou z klasických i nových moderních materiálů.
V kuchyni by mělo být vybavení a zařízení pro tři druhy činností - přípravu surovin, jejich úpravu na jídlo a servírování.
Pro přípravu surovin a vaření jídel nesmí v kuchyni chybět
- hrnce, kastroly a rendlíky
- pánve
- pekáče
- zapékací mísy
- formy na pečení
- nože a kuchyňské nůžky
- kuchyňské náčiní - vařečky, naběračky, obracečky, váhy, odměrky, síta…
- ruční kuchyňské nářadí - mlýnky, šlehače, lisy…
- elektrické kuchyňské přístroje - robot, mixér, různé mlýnky, kávovar…
- struhadla a kráječe
- škrabky a další potřeby na zpracování ovoce a zeleniny
- prkénka
- váha, odměrka a teploměr
Dalším nezbytným vybavením jsou různé mísy a misky, které slouží nejen pro přípravu surovin a servírování hotových pokrmů, ale také k jejich uskladnění.
Výrobky z nových materiálů jsou vyráběny s použitím nejmodernějších technologií, a často mají také velmi zajímavý vzhled. Při vybavování a zařizování kuchyně je ale v případě stejného výrobku, který je dobře vyroben z kvalitního materiálu, mnohem důležitější než design jeho praktické využití. Na to je nutné dbát hlavně při nákupu elektrických víceúčelových spotřebičů, ale i u varného nádobí, pekáčů a pánví. To jsou také největší finanční položky, a při unáhleném nákupu můžeme později zjistit, že mnohé výrobky jsou nepraktické, nebo i téměř nepotřebné. Často se tedy vyplatí zařídit kuchyni nejdříve jenom částečně, a potom postupně dokupovat vše ostatní - a hlavně skutečně potřebné.
V prakticky a vkusně vybavené a zařízené kuchyni jsou pak nejen běžné, ale i složitější kuchyňské činnosti více zábavné a časově i fyzicky méně náročné. Jídla, které se v příjemné kuchyni připravují, zcela jistě i mnohem chutnější…