Jak správně skladovat suroviny
Potraviny nebo suroviny, ale třeba i polotovary a hotová nezkonzumovaná jídla je občas potřeba na nějakou dobu uchovat k pozdějšímu použití. I ty nejkvalitnější se v případě jejich nesprávného skladování můžou zkazit, pečlivým uskladněním naopak můžeme jejich životnost dokonce i prodloužit.
Kuchařská škola
O trvanlivosti potravin a surovin se rozhoduje již při nákupu. Z různých informací u zboží jsou mimo složení nejdůležitějšími údaji hlavně data výroby a spotřeby, případně datum minimální trvanlivosti. V mnoha případech jsou také uvedeny vhodné skladovací podmínky.
K uskladnění potravin a surovin jsou v kuchyni různé skříňky, skříně a police, ale také samozřejmě i lednice a mrazák, v některých případech se využívají spíže a sklepy. Odborně se tato místa nazývají suché, chladné, chlazené a mrazící zóny.
Obaly, ve kterých se potraviny i suroviny ukládají, mají vliv nejen na jejich kvalitu a dobu trvanlivosti, ale také na využití prostoru. Většinou se využívají uzavíratelné plastové nebo skleněné nádoby různých tvarů, čtvercové nebo obdélníkové jsou z hlediska využití skladovacích prostor nejlepší. Skladovací nádoby by měly být pro rychlou kontrolu jejich obsahu průhledné.
Při výběru obalů a jejich umístění vycházíme z charakteru uskladňovaných potravin a surovin, pro mnoho druhů jsou k dostání obaly speciálně pro ně určené.
Skladování ve vhodném obalu a na správném místě nám ušetří nejen prostor a čas, ale i peníze. Uskladněné potraviny a suroviny je v každém případě potřeba průběžně kontrolovat a doplňovat.