Aspik s králíkem po provensálsku
125 min.
Ingredience
- marináda
- 1litrVíno růžové
- 75mililitrůOcet kvasný lihový
- 2kusyPetržel - nať
- 1lžičkaProvensálské koření
- 2kusyBobkový list
- 5kusůNové koření celé
- 6kusůPepř černý celý
- 1kusTymián čerstvý
- 1kusHřebíček
- 2kusyCibule
- 2kusyCeler - nať
- 4kusyČesnek
- 300gramůMrkev kořen
- 1kilogramKráličí maso
- 1kusTelecí nožičky
- 2,5decilitryVoda pitná
- 2lžíceOlej olivový
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
773 kcal
Bílkoviny
77 g
Tuky
22 g
Sacharidy
23 g
Vláknina
5 g
Cukr
2 g
Postup přípravy
- 1Omytého a naporcovaného králíka vložíme do hrnce. Očistíme a
- 2nakrájíme mrkev, cibuli, česnek, přidáme svázané větvičky celerové a petrželové natě, zalijeme smíchaným vínem s octem a přidáme provensálské koření, bobkový list, nové kořeni, celý pepř, tymián a hřebíček. V této marinádě necháme králíka přes noc a druhý den maso vyjmeme a osmažíme ho v hlubší pánvi na rozpáleném oleji do zlatohněda. Jednu mrkev si odložíme stranou na ozdobu.
- 3Marinádu přecedíme přes síto, nalijeme na králíka a pomalu vaříme do doby, než se tekutina odpaří na polovinu (přibližně 30-40 minut). Pak přidáme k masu omytou telecí nožičku, 2 stroužky česneku, sůl, mletý pepř a přilijeme 2,5 dl vody.
- 4Maso pod pokličkou vaříme pomalu 90 minut. Pak maso vyjmeme, zbavíme kostí, pokrájíme a vložíme ho do nádoby na terinu, kterou jsme si vyložili potravinářskou folií. Vývar ještě dovaříme až do zhoustnuti "na sirup", pak ho přecedíme přes síto a zalijeme pokrájené maso v nádobě. Přidáme k němu mrkev z marinády, pokrájenou na hranolky, nádobu zakryjeme fólií a dáme do chladničky. Aspik by měl tuhnout minimálně 6-8 hodin.
- 5Ztuhlý aspik po provensálsku vyklopíme, nakrájíme na porce a podáváme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.