Barevná rýže se zeleninou
80 min.
Ingredience
- červená rýže
- 1kusCibule
- 300gramůRajčata
- 3lžíceOlej slunečnicový
- 4lžíceHarissa pasta
- 1,5lžičkyCukr třtinový
- 2stroužkyČesnek
- 0,5lžičkaSůl
- 0,5lžičkaPepř černý mletý
- nachová rýže
- 300gramůČervená řepa sterilovaná
- 1lžíceOlej olivový
- 0,5špetkaSůl
- 1,5lžičkyCukr třtinový
- 0,5lžičkaHřebíček
- 0,5lžičkaKardamom
- na ozdobu
- 0,5lžíceKopr čerstvý
- 0,5lžícePetržel kudrnka
- zelená rýže
- žlutá rýže
- 200gramůDýně sterilovaná
- 1kusBanány
- 1lžíceOlej olivový
- 2lžíceKari pasta
- 150gramůKompot meruňkový
- 200gramůKompot ananasový
- 1litrVoda pitná
- 500gramůRýže loupaná
Počet porcí:
5Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
667 kcal
Bílkoviny
12 g
Tuky
10 g
Sacharidy
136 g
Vláknina
10 g
Cukr
36 g
Postup přípravy
- 1Nejdříve si uvaříme 500 g rýže a odměříme ji hrnečkem. Na 1 hrneček rýže počítáme 2 hrnečky vody.
- 2Vodu v hrnci uvedeme do varu a nasypeme do ní dobře propranou rýži. Jakmile se voda začne vařit, zmenšíme teplotu a nádobu zakryjeme poklicí, aby se rýže pomalu vařila asi 10–15 minut. Poté ji odstavíme z plotny a necháme 5 minut dojít. Uvařenou rýži si rozdělíme na 4 díly. Omyté snítky kopru a petrželové natě odložíme.
- 31. Na zelenou rýži si připravíme dobře omyté, drobně pokrájené špenátové listy, mladý zelený hrášek, oloupanou cibuli a česnek pokrájený nadrobno. Ve woku si na olivovém oleji zpěníme cibulku s česnekem, přidáme špenát a hrášek. Promícháme a pod pokličkou dusíme 4 minuty, přimícháme sójovou omáčku, opepříme a osolíme podle chuti. Pak přidáme první díl uvařené rýže, promícháme a vyjmeme z pánve. Uchováme ji v míse, kterou zakryjeme, aby rýže zůstala teplá.
- 42. Na nachovou rýži si připravíme červenou sterilovanou řepu. Scedíme ji a nálev zachytíme. Řepu pokrájíme na drobné kostičky, které ve woku prohřejeme na 1 lžíci oleje, přidáme 3-4 lžíce nálevu, ochutíme mletým hřebíčkem, kardamomem, špetkou soli a 1 lžičkou cukru.
- 5Přidáme druhý díl rýže, promícháme, odložíme do druhé misky a zakryjeme.
- 63. K žluté rýži budeme potřebovat nakládanou sladkokyselou žlutou dýni, kompotované meruňky a kompotovaný ananas. Vše pokrájíme nadrobno. Oloupaný banán též pokrájíme nadrobno. Ve woku na 1 lžíci olivového oleje krátce restujeme kousky ovoce s dýní (2 minuty), přidáme kari pastu, promícháme a doložíme třetí díl rýže. Dobře vše promícháme, odložíme do třetí mísy a zakryjeme.
- 74. Na přípravu červené rýže si spaříme nejdříve omytá rajčata, sloupneme je a pokrájíme nadrobno. Očištěnou cibuli s česnekem nakrájíme na malé kostičky a zpěníme ve woku na rozehřátém slunečnicovém oleji. Přidáme k nim paprikovou pikantní pastu, ochutíme solí, pepřem a cukrem. Promícháme a pod pokličkou dusíme 3 minuty. Nakonec přidáme poslední díl rýže a promícháme.
- 8Z takto připravené rýže čtyř barev, utvoříme naběračkou kopečky. Na každý talíř dáme po jednom kopečku od každé barvy, ozdobíme je snítky kopru s petrželkou a podáváme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.