Barevná rýže se zeleninou

80 min.

Ingredience

Počet porcí:
5

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
667 kcal
Bílkoviny
12 g
Tuky
10 g
Sacharidy
136 g
Vláknina
10 g
Cukr
36 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Nejdříve si uvaříme 500 g rýže a odměříme ji hrnečkem. Na 1 hrneček rýže počítáme 2 hrnečky vody.
  • 2
    Vodu v hrnci uvedeme do varu a nasypeme do ní dobře propranou rýži. Jakmile se voda začne vařit, zmenšíme teplotu a nádobu zakryjeme poklicí, aby se rýže pomalu vařila asi 10–15 minut. Poté ji odstavíme z plotny a necháme 5 minut dojít. Uvařenou rýži si rozdělíme na 4 díly. Omyté snítky kopru a petrželové natě odložíme.
  • 3
    1. Na zelenou rýži si připravíme dobře omyté, drobně pokrájené špenátové listy, mladý zelený hrášek, oloupanou cibuli a česnek pokrájený nadrobno. Ve woku si na olivovém oleji zpěníme cibulku s česnekem, přidáme špenát a hrášek. Promícháme a pod pokličkou dusíme 4 minuty, přimícháme sójovou omáčku, opepříme a osolíme podle chuti. Pak přidáme první díl uvařené rýže, promícháme a vyjmeme z pánve. Uchováme ji v míse, kterou zakryjeme, aby rýže zůstala teplá.
  • 4
    2. Na nachovou rýži si připravíme červenou sterilovanou řepu. Scedíme ji a nálev zachytíme. Řepu pokrájíme na drobné kostičky, které ve woku prohřejeme na 1 lžíci oleje, přidáme 3-4 lžíce nálevu, ochutíme mletým hřebíčkem, kardamomem, špetkou soli a 1 lžičkou cukru.
  • 5
    Přidáme druhý díl rýže, promícháme, odložíme do druhé misky a zakryjeme.
  • 6
    3. K žluté rýži budeme potřebovat nakládanou sladkokyselou žlutou dýni, kompotované meruňky a kompotovaný ananas. Vše pokrájíme nadrobno. Oloupaný banán též pokrájíme nadrobno. Ve woku na 1 lžíci olivového oleje krátce restujeme kousky ovoce s dýní (2 minuty), přidáme kari pastu, promícháme a doložíme třetí díl rýže. Dobře vše promícháme, odložíme do třetí mísy a zakryjeme.
  • 7
    4. Na přípravu červené rýže si spaříme nejdříve omytá rajčata, sloupneme je a pokrájíme nadrobno. Očištěnou cibuli s česnekem nakrájíme na malé kostičky a zpěníme ve woku na rozehřátém slunečnicovém oleji. Přidáme k nim paprikovou pikantní pastu, ochutíme solí, pepřem a cukrem. Promícháme a pod pokličkou dusíme 3 minuty. Nakonec přidáme poslední díl rýže a promícháme.
  • 8
    Z takto připravené rýže čtyř barev, utvoříme naběračkou kopečky. Na každý talíř dáme po jednom kopečku od každé barvy, ozdobíme je snítky kopru s petrželkou a podáváme.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.