Bažant v citronové omáčce
140 min.
Ingredience
- 120gramůCibule
- 1,2kilogramyBažant obecný
- 5gramůSůl
- 5gramůPepř černý mletý
- 1lžičkaMajoránka
- 30gramůSlanina vepřová
- 70gramůMargarín
- 150gramůZelenina kořenová
- 1kusBobkový list
- 75gramůMáslo čerstvé
- 400mililitrůVíno bílé
- 1lžíceCitronová šťáva
- 250gramůSmetana 12% (konzumní)
- 1stroužekČesnek
- 1lžičkaHořčice
- 2lžíceMouka pšeničná hladká T 650
- 500mililitrůVývar drůbeží
- 1lžičkaProtlak rajčatový
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
1143 kcal
Bílkoviny
74 g
Tuky
66 g
Sacharidy
14 g
Vláknina
2 g
Cukr
2 g
Postup přípravy
- 1Bažanty zevnitř lehce osolíme, dobře opepříme a okořeníme trochou majoránky. Na prsíčka a stehna připevníme kuchyňskou nití plátky slaniny. V pekáči rozehřejeme margarín, bažanty ze všech stran osmažíme a vyjmeme.
- 2Přisypeme na nudličky nakrájenou kořenovou zeleninu, plátky cibule, nasekaný stroužek česneku, bobkový list a osmažíme. Přilijeme rajčatový protlak a promícháme. Do směsi vložíme bažanty, osolíme, opepříme. Přidáme 2 lžičky másla, zalijeme bílým vínem a pečeme přikryté v troubě při 250 °C asi 90 minut. Bažanty vyjmeme, odstraníme nitě, bažanty naporcujeme na čtvrtiny a uložíme do tepla.
- 3Mouku lehce osmažíme na rozpuštěném másle, zalijeme vypečenou šťávou s trochou vývaru nebo bílého vína a důkladně provaříme. Omáčku přecedíme, ochutíme hořčicí, citronovou šťávou a kyselou smetanou. Nalijeme na maso a znovu prohřejeme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.