Beskydský hrnec
80 min.
Ingredience
- 500gramůBrambory
- 100gramůPórek
- 100gramůČočka velkozrnná
- 1kusCibule
- 2stroužkyČesnek
- 1lžícePetržel - nať
- 500gramůVepřová uzená žebra
- 1,5litryVoda pitná
- 1kusBobkový list
- 1lžičkaSůl
- 1lžičkaVegeta
- 0,5lžičkaPepř černý mletý
- 400gramůChléb konzumní
- 0,5decilitrSmetana zakysaná 14%
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
647 kcal
Bílkoviny
46 g
Tuky
11 g
Sacharidy
88 g
Vláknina
4 g
Cukr
2 g
Postup přípravy
- 1Oloupané a omyté brambory pokrájíme na kostky. Očištěný pórek pokrájíme na kolečka. Čočku přebereme a promyjeme v sítu. Očistíme cibuli s česnekem. Petrželku omyjeme a drobně pokrájíme.
- 2Uzená žebírka omyjeme, dáme do hrnce, zalijeme vodou (1,5 litru) a vaříme je doměkka přibližně 60 minut s celou cibulí, bobkovým listem, solí, Vegetou a česnekem. Uvařená žebírka vyjmeme z vývaru spolu s cibulí i bobkovým listem. Z žebírek obereme všechno maso i tučné části a odložíme je do misky.
- 3Z hrnce odebereme vývar a necháme jen 3/4 litru, do kterého dáme vařit čočku. Brambory přidáme až za 10 minut spolu s lžičkou Vegety. Vkládáme vše postupně, abychom dosáhli toho, že se nic nerozvaří. Celkově čočku s brambory vaříme 20-25 minut.
- 4Přibližně 8 minut před dovařením přidáme do polévky pórek. Nakonec přimícháme zakysanou smetanu a dochutíme pepřem a solí.
- 5Maso rozdělíme do talířů a zalijeme ho horkou polévkou. Každou porci posypeme petrželkou a podáváme s chlebem.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.