Bramborová krémová polévka
145 min.
Ingredience
- Zeleninový bujon [30258]
- 2kusyBobkový list
- 250gramůCeler bulvový
- 1kusCibule
- 4kusyJalovec
- 3lžíceMáslo čerstvé
- 100gramůMrkev kořen
- 4lžičkyPepř 4 barev
- 200gramůPetržel kořen
- 1lžícePetržel - nať
- 250gramůPórek
- 2lžíceSůl mořská
- 200gramůTuřín
- 0,5litrVíno růžové
- 1lžičkaLibeček
- 0,5litrVoda pitná
- 2lžíceKoriandr čerstvý
- 300gramůBrambory
- 1kusCibule
- 3lžíceMáslo čerstvé
- 2lžíceMouka polohrubá
- 2lžičkySůl
- 1lžícePažitka
- 0,5litrVoda pitná
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
558 kcal
Bílkoviny
10 g
Tuky
27 g
Sacharidy
53 g
Vláknina
12 g
Cukr
8 g
Postup přípravy
- 1Koriandr omyjeme, svážeme nití a vložíme do vařícího zeleninového bujonu. Při mírné teplotě vaříme 15 minut, pak svazek koriandru vyjmeme.
- 2Omytou pažitku pokrájíme nadrobno.
- 3Oloupané a omyté brambory pokrájíme na kostky, dáme do hrnce s osolenou vodou a uvaříme je doměkka. Pak je scedíme a rozmačkáme na kaši. Oloupanou cibuli pokrájíme nadrobno a zpěníme ji v hrnci na másle. Přidáme k ní bramborovou kaši, promícháme, přisypeme 2-3 lžíce polohrubé mouky, za stálého míchání přilijeme 1 litr zeleninového bujonu, dobře promícháme, vaříme jen 1-2 minuty, dochutíme solí, posypeme pažitkou a podáváme.
- 4Zeleninový bujon [30258]:
- 5Všechnu zeleninu - tuřín (bílou řepu), mrkev, cibuli, celer, petržel kořen, a pórek očistíme, omyjeme a pokrájíme na kousky. 2 stonky petrželky natě (1 lžíce) a lístky libečku (1 lžička) svážeme.
- 6V hrnci si rozpustíme máslo a vše osmažíme dorůžova.
- 7Přilijeme 0,5 litru růžového vína a 1 litr vody. Přidáme 1 lžičku barevného pepře, 2 lžíce mořské soli, 4 ks jalovce, 2 bobkové listy,
- 8svázanou nať a při mírné teplotě vaříme 90 minut.
- 9Pak vývar scedíme přes husté síto. Z vychlazeného vývaru sejmeme tuk a získáme čistý bujon.
- 10Případně dochutíme solí a pepřem.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.