Bramborovo- masová musaka
135 min.
Ingredience
- 500gramůBrambory
- 500gramůLilek
- 1000gramůMaso mleté - mix
- 1kusCibule
- 300gramůRajčata
- 250gramůMáslo čerstvé
- 200gramůMouka pšeničná hladká
- 2kusyVejce slepičí
- 300gramůSýr Eidam cihla 30%
- 1špetkaMuškátový oříšek
- 8gramůPepř černý mletý
- 12gramůSůl
- 0,5litrMléko polotučné
- 2stroužkyČesnek
Počet porcí:
8Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
862 kcal
Bílkoviny
34 g
Tuky
66 g
Sacharidy
37 g
Vláknina
5 g
Cukr
3 g
Postup přípravy
- 1Na hlubší pánvi osmažíme na másle nadrobno nakrájenou cibuli, postupně přidáme prolisovaný česnek a nakonec mleté maso a 10 minut restujeme. Přihodíme pokrájená rajčata, osolíme, opepříme a necháme asi 30 minut povařit na mírném ohni.
- 2Mezitím oloupeme brambory a očistíme lilky, obojí nakrájíme na tenké plátky. Pekáč vymažeme rozpuštěným máslem, na dno poklademe vrstvu brambor a lilků, osolíme, opepříme. Na to rozprostřeme masovou směs, posypeme strouhaným sýrem a zakryjeme další vrstvou brambor a lilků, osolíme, opepříme.
- 3Nakonec uvaříme bešamelovou omáčku - 150 g másla rozpustíme v hrnci, smícháme s hladkou moukou a usmažíme světlou jíšku. Za stálého míchání přilijeme studené mléko a vaříme, dokud bešamel nezhoustne, pak odstavíme. Osolíme, opepříme, ochutíme muškátovým oříškem a do vychládající omáčky vmícháme vejce. Bešamelem zalijeme povrch musaky a zapékáme asi 40 minut dorůžova. Podáváme se zeleninovým salátem.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.