Bramborový gratin s matjesy a pažitkovou omáčkou
85 min.
Ingredience
- 1kilogramBrambory
- 4kusyMatjesy - filet
- 50gramůMáslo čerstvé
- 6kusůVaječný žloutek slepičí
- 1špetkaPepř černý mletý
- 1špetkaSůl
- 200gramůCréme fraiche
- 200gramůZakysaná smetana
- 1lžícePetržel - nať
- 1lžícePažitka
- 0,5litrSmetana 12% (konzumní)
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
1091 kcal
Bílkoviny
40 g
Tuky
86 g
Sacharidy
43 g
Vláknina
6 g
Cukr
2 g
Postup přípravy
- 1Troubu předehřejeme na 180 stupňů Celsia. Brambory oloupeme, omyjeme a pokrájíme na tenká kolečka. Matjesy nakrájíme na kostičky. Zapékací misku vymastíme máslem. Do misky vrstvíme střídavě plátky brambor a matjesy tak, aby vrchní vrstva byly brambory.
- 2Rozšleháme žloutky se smetanou, opepříme a směsí přelijeme brambory v míse. Na povrch rozdělíme zbytek másla a dáme zapéct do trouby na 60 minut.
- 3Na omáčku opláchneme a osušíme bylinky, najemno je nasekáme. Creme fraiche smícháme se zakysanou smetanou, osolíme a opepříme. Přimícháme bylinky a omáčku necháme chvíli odstát. Podáváme jako přílohu k bramborovému gratinu.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.