Bramborový nákyp s hráškem a rajčatovou omáčkou
70 min.
Ingredience
- Nákyp
- 1kilogramBrambory
- 1špetkaSůl
- 1špetkaPepř černý mletý
- 1kusCibule
- 2stroužkyČesnek
- 2lžíceOlej olivový
- 300gramůHrášek mražený
- 300mililitrůVývar zeleninový
- 1kusBobkový list
- 4kusyHřebíček
- 2hrstiPetržel kudrnka
- 2lžičkyHarissa pasta
- 4kusyVejce slepičí
- Omáčka
- 250gramůRajčata
- 1kusCibule
- 2stroužkyČesnek
- 2lžíceOlej olivový
- 300mililitrůVývar zeleninový
- 2lžíceProtlak rajčatový
- 2lžičkyHarissa pasta
- 1špetkaSůl
- 1špetkaPepř černý mletý
- 0,5lžičkaKmín mletý
- 0,5lžičkaKoriandr mletý
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
492 kcal
Bílkoviny
23 g
Tuky
17 g
Sacharidy
66 g
Vláknina
13 g
Cukr
49 g
Postup přípravy
- 1Oloupeme brambory, rozčtvrtíme a v osolené vodě vaříme 20-25 minut. Mezitím oloupeme česnek a cibule, nakrájíme nahrubo a cca 5-7 minut orestujeme dozlatova na 4 lžících rozpáleného oleje.
- 2Hrášek nasypeme do vody, přidáme bobkový list a hřebíček, přivedeme k varu, cca 5 minut povaříme. Opláchneme petrželku, lístky nasekáme.
- 3Uvařené brambory slijeme a rozmačkáme na hrubší kaši. Hrášek necháme okapat na cedníku, vyjmeme bobkový list a hřebíček, vývar odložíme. Do brambor vmícháme cibuli, česnek, hrášek a petrželku.
- 4Troubu rozpálíme na 225 °C, nákypovou formu vymažeme tukem. Harissu smícháme se 4 lžícemi vývaru z hrášku, přidáme vejce, ochutíme solí a pepřem, vmícháme do brambor. Směs přemístíme do formy, urovnáme, pokapeme zbytkem oleje a pečeme cca 25-30 minut dohněda.
- 5Připravíme omáčku. Rajčata spaříme vroucí vodou, oloupeme, odstraníme semínka a nakrájíme. Cibuli a česnek oloupeme, nasekáme, na rozpáleném oleji osmahneme dozlatova. Přidáme rajčata a za stálého míchání dusíme cca 4 minuty, dokud se tekutina neodpaří. Ochutíme římským kmínem, koriandrem, přilijeme zbytek vývaru z hrášku a zeleninový vývar. Povaříme cca 10 minut, poté vmícháme protlak a harissu, osolíme a opeříme.
- 6Upečený nákyp nakrájíme na kousky a podáváme s omáčkou.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.