Bramborový nákyp s tuňákem
105 min.
Ingredience
- 400gramůBrambory
- 250gramůRajčata loupaná (konzervovaná)
- 2lžičkyProvensálské koření
- 1lžičkaSůl
- 1lžičkaPepř černý mletý
- 300gramůCuketa
- 300gramůLilek
- 2lžíceOlej olivový
- 30gramůTuk rostlinný
- 300mililitrůVývar zeleninový
- 100mililitrůSmetana sójová
- 2kusyTuňák v oleji
- 2lžíceMouka pšeničná hladká T 650
- 1stroužekČesnek
- 1litrVoda pitná
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
316 kcal
Bílkoviny
19 g
Tuky
16 g
Sacharidy
30 g
Vláknina
7 g
Cukr
6 g
Postup přípravy
- 1Brambory očistíme a uvaříme v osolené vodě 25 minut doměkka.
- 2Slijeme, necháme vychladnout, oloupeme a nakrájíme na plátky.
- 3Kousky rajčat smícháme s prolisovaným česnekem, kořením, solí a pepřem. Cuketu a lilek opláchneme, očistíme a nakrájíme na kolečka.
- 4Na pánvi rozpálíme jednu lžíci oleje, přidáme cuketu a dusíme doměkka, stále obracíme. Pak ji vyjmeme z pánve. Přidáme ještě jednu lžící oleje, rozpálíme a smažíme lilek, aby lehce zhnědl.
- 5V menším hrnci rozehřejeme tuk, přidáme mouku a vymícháme jíšku. Rozředíme vývarem a za stálého míchání přilijeme smetanu. Mícháme, dokud nevznikne hustá bílá omáčka. Povaříme ji asi 3 minuty, osolíme a opepříme.
- 6Nákypovou formu vymažeme tukem, na dno dáme třetinu brambor, cukety, polovinu rajčatové omáčky a navrch rozdělíme polovinu tuňáka v olivovém oleji. Potom utvoříme vrstvu z druhé třetiny brambor a obložíme lilkem. Navrch rozdělíme zbytek omáčky a tuňáka. Zakryjeme zbytkem brambor a rovnoměrně zalijeme bílou omáčkou.
- 7Nákyp zapékáme v předehřáté troubě na 175 °C asi 40 minut, dozlatova.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.