Brambory s pastinákem a jablkovým přelivem
55 min.
Ingredience
- 350gramůBrambory
- 150gramůPastinák
- 1kusCibule
- 4lžíceStrouhanka
- 1kusVejce slepičí
- 2špetkyŠalvěj čerstvá
- 2lžíceOlej olivový
- 1špetkaSůl
- 1špetkaPepř černý mletý
- 300gramůJablka
- 1lžíceCitronová šťáva
- 2lžíceCukr krupice
- 1lžíceMed včelí
- 2lžíceVoda pitná
- 3lžíceZakysaná smetana
Počet porcí:
6Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
170 kcal
Bílkoviny
4 g
Tuky
4 g
Sacharidy
31 g
Vláknina
4 g
Cukr
14 g
Postup přípravy
- 1Brambory omyjeme, oškrábeme a nastrouháme na hrubším struhadle.
- 2Nahrubo strouháme i oloupaný pastinák. Oloupeme cibuli, nasekáme ji na jemno, stejně tak rozsekáme šalvěj. Polovinu šalvěje odložíme stranou. Vejce rozšleháme.
- 3Ve větší misce smícháme brambory, pastinák, cibuli, vejce, strouhanku a koření. Směs přikryjeme a necháme 20 minut v chladu odležet.
- 4Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců, nakrájíme na kostičky.
- 5Kostičky jablek, citronovou šťávu, cukr (případně med) dáme do menšího hrnce, přilijeme 2 lžíce vody, dovedeme na ohni k varu, přiklopíme pokličkou a vaříme 8 až 10 minut, kdy ze směsi vznikne husté pyré. Poté hrnec odstavíme a pyré ještě minutu mícháme, dokud není nadýchané. Během míchání přidáme zbylou šalvěj a smetanu.
- 6Pudinkové misky vytřeme olivovým olejem, dáme do nich bramborovou směs, povrch potřeme olejem, pečeme v troubě rozehřáté na 200 stupňů 15 minut. Znovu potřeme olejem a pečeme dalších 5 minut, dokud směs nezhnědne.
- 7Podáváme vyklopené na talířky a přelité jablečným pyré.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.