Brambory s pastinákem a jablkovým přelivem

55 min.
Evropa

Ingredience

Počet porcí:
6

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
170 kcal
Bílkoviny
4 g
Tuky
4 g
Sacharidy
31 g
Vláknina
4 g
Cukr
14 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Brambory omyjeme, oškrábeme a nastrouháme na hrubším struhadle.
  • 2
    Nahrubo strouháme i oloupaný pastinák. Oloupeme cibuli, nasekáme ji na jemno, stejně tak rozsekáme šalvěj. Polovinu šalvěje odložíme stranou. Vejce rozšleháme.
  • 3
    Ve větší misce smícháme brambory, pastinák, cibuli, vejce, strouhanku a koření. Směs přikryjeme a necháme 20 minut v chladu odležet.
  • 4
    Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců, nakrájíme na kostičky.
  • 5
    Kostičky jablek, citronovou šťávu, cukr (případně med) dáme do menšího hrnce, přilijeme 2 lžíce vody, dovedeme na ohni k varu, přiklopíme pokličkou a vaříme 8 až 10 minut, kdy ze směsi vznikne husté pyré. Poté hrnec odstavíme a pyré ještě minutu mícháme, dokud není nadýchané. Během míchání přidáme zbylou šalvěj a smetanu.
  • 6
    Pudinkové misky vytřeme olivovým olejem, dáme do nich bramborovou směs, povrch potřeme olejem, pečeme v troubě rozehřáté na 200 stupňů 15 minut. Znovu potřeme olejem a pečeme dalších 5 minut, dokud směs nezhnědne.
  • 7
    Podáváme vyklopené na talířky a přelité jablečným pyré.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.