Bujon z mušlí s divokou rýží
125 min.
Ingredience
- Bujon z mušlí a ryb [30049]
- 2špetkyChilli koření mleté
- 1kusChilli paprička
- 4lžíceMáslo bylinkové
- 8kusůMušle svatojakubské
- 2špetkyNové koření mleté
- 1lžičkaPepř černý celý
- 300gramůRajčata
- 250gramůRybí hlavy
- 250gramůRybí odřezky
- 1,5lžičkySůl
- 3kusyŠalotka
- 500gramůMušle Venušiny
- 0,5litrVíno bílé
- 3litryVoda pitná
- 2špetkyZázvor mletý
- 3stroužkyČesnek
- 2lžíceMáslo čerstvé
- 3lžíceKari koření
- 1,5špetkySůl
- 2špetkyPepř černý mletý
- 2špetkyPaprika mletá sladká
- 1lžícePetržel - nať
- 0,33šálekRýže černá
- 3decilitryVoda pitná
- 0,33šálekRýže indiánská
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
812 kcal
Bílkoviny
45 g
Tuky
29 g
Sacharidy
76 g
Vláknina
4 g
Cukr
3 g
Postup přípravy
- 11/3 šálku bílé rýže dobře promyjeme v horké vodě, propláchneme v sítě a necháme odkapat. Dáme ji do menšího hrnce a zalijeme ji 2/3 studené vody, přidáme špetku soli, přivedeme k varu, pak zmírníme teplotu a vaříme maximálně 13 minut. Pod pokličkou necháme dojít.
- 21/3 šálku černé rýže (divoké) též důkladně propláchneme vodou. Dáme do menšího druhého hrnce, zalijeme 2,5 násobným množstvím vody a přivedeme k varu. Pomalu vaříme 30 - 40 minut a necháme pod pokličkou dojít.
- 3Ve větším hrnci na přepuštěném másle osmažíme za stálého míchání 3 lžíce kari koření. Přilijeme 1 litr čistého bujonu z mušlí a ryb, přivedeme k varu a pomalu vaříme asi 6-8 minut. Potom přidáme obě uvařené rýže, polévku dochutíme solí, pepřem a mletou paprikou a necháme přejít varem.
- 4Bujon s rýží podáváme s omytou, drobně pokrájenou petrželkou.
- 5Bujon z mušlí a ryb [30049]:
- 6Omyjeme 0.5 kg rybích odřezků - např. hlavy, hřbetní kosti ap. a odložíme do mísy. Dobře očistíme a omyjeme 8 ks svatojakubských a 0.5 kg Venušiných mušlí a přidáme je k rybím odřezkům.
- 7Omyjeme a rozkrojíme chilli papričku, zbavíme ji semínek a pokrájíme na menší kousky. 3 ks očištěné šalotky pokrájíme nadrobno, oloupaný česnek prolisujeme a spolu s mušlemi a rybími odřezky za občasného promíchání dusíme ve větším hrnci na bylinkovém másle přibližně 5 minut.
- 8Pak přilijeme 1/2 litru bílého vína a 1 litr vody, přidáme mleté nové koření, pepř a chilli a zázvor. Polévku přivedeme k varu, snížíme teplotu a pomalu vaříme 20 minut. Pak do polévky přidáme omytá pokrájená rajčata a vaříme dalších 10 minut.
- 9Uvařenou polévku dáme vychladit, pak ji přecedíme přes husté síto do druhého hrnce a dochutíme solí. Takto získáme čistý bujon.
- 10Mušle vyjmeme z lastur a podáváme s opečenou bagetou na bylinkovém másle.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.