Cassoulet - odlehčená verze
300 min.
Ingredience
- 500gramůFazole černé
- 8stroužkůČesnek
- 5lžicTymián čerstvý
- 3lžičkyRozmarýn čerstvý
- 200gramůŠunka uzená
- 1kusBobkový list
- 1lžíceřepkový olej
- 1kusCibule
- 2lžičkyMáslo čerstvé
- 500gramůVepřová plec
- 125mililitrůVíno bílé
- 230gramůRajčata
- 1lžičkaSůl
- 0,5lžičkaPepř černý mletý
- 3kusyKlobása uzená
- 25gramůStrouhanka
- 1lžičkaCitronová kůra
- 2lžičkyOlej slunečnicový
- 1kusMrkev kořen
Počet porcí:
6Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
796 kcal
Bílkoviny
47 g
Tuky
35 g
Sacharidy
69 g
Vláknina
15 g
Cukr
4 g
Postup přípravy
- 1Fazole si namočíme den předem ve vodě. Druhý den je zalijeme čerstvou vodou - optimální jsou tak 2 litry. Přidáme tři stroužky česneku, 2 lžíce tymiánu a lžičku rozmarýnu. Vaříme 1,5 hodiny.
- 2Poté přidáme šunku nakrájenou na kostičky - voda by měla všechno pokrýt, pokud ne, přilijeme jí tolik, aby bylo vše potopené. Vaříme 30 minut.
- 3Připravíme si bouquet garni - svazek bylinek ze zbylého tymiánu, rozmarýnu a z bobkového listu.
- 4Cibuli nakrájíme na jemno.
- 5Mrkev nakrájíme na kostičky o hraně 1 cm.
- 6Vepřovou plec nakrájíme na kostky o hraně 4-5 cm.
- 7Na řepkovém oleji opékáme cibuli a mrkev 5 minut. Přidáme 4 stroužky česneku - nakrájené na jemno. Přidáme i máslo. Po dvou minutách přidáme vepřové maso. Po třech minutách zalijeme vínem a necháme ho odpařit. Nakonec přidáme i rajčata - oloupaná, nakrájená, bouquet garni.
- 8Osolíme a opepříme.
- 9Fazole slijeme, vývar z nich si ale necháme - mělo by to být okolo 850 ml. Uvařené česnekové stroužky rozetřeme a přidáme je k fazolím a šunce. Toto vše (až na vývar) přidáme k masové směsi. 30 minut vaříme na mírném plameni.
- 10Klobásu pečeme asi 20 minut na 180 °C. Poté nakrájíme na kolečka tlustá 1 cm. Přidáme je k fazolím. Vše dáme do trouby na 160 °C a pečeme asi 2 hodiny - nepřikryté. Pokud se vám bude zdát, že pokrm má málo šťávy, můžeme přidat odložený vývar.
- 11Mezitím rozmixujeme strouhanku, stroužek česneku, citronovou kůru, slunečnicový olej na prášek. Ten nasypeme na cassoulet a pečeme ještě asi 20 minut dozlatova.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.