Čekanková karamelová polévka

155 min.
Evropa

Ingredience

Počet porcí:
4

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
1506 kcal
Bílkoviny
66 g
Tuky
116 g
Sacharidy
32 g
Vláknina
10 g
Cukr
12 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Drobnou cibulku perlovku očistíme a omyjeme. Čekankové puky očistíme a nakrájíme na kousky.
  • 2
    Kachní prsa omyjeme a pokrájíme na nudličky. Omytou pažitku drobně nakrájíme.
  • 3
    V pánvi na rozpáleném olivovém oleji orestujeme nudličky masa. Pak je osolíme a opepříme.
  • 4
    V hrnci rozehřejeme máslo, cibulku podusíme. Pak k ní přimícháme třtinový cukr, za stálého míchání ho necháme zkaramelizovat. Přimícháme čekanku, maso, dochutíme muškátovým oříškem, zalijeme litrem kachního bujonu.
  • 5
    Polévku dosolíme podle chuti, posypeme pažitkou, povaříme jen 4-6 minut a podáváme.
  • 6
    Bujon z kachny [29086]:
  • 7
    Očištěnou a rozporcovanou kachnu omyjeme a dáme ji do většího hrnce.
  • 8
    Důkladně omyjeme drůbeží srdíčka, játra, žaludky a přidáme je k masu. Přilijeme 8 dl vody, 4 dl červeného vína, přidáme 1 lžíci celého pepře, 1 lžíci nového koření, 1 bobkový list, sůl a vaříme 100 minut. Když přijde voda k varu, snížíme teplotu a pod pokličkou necháme vývar jen probublávat.
  • 9
    Mezitím očištěnou kořenovou zeleninu (mrkev, celer, petržel) omyjeme a pokrájíme na malé kousky. Omytá rajčata rozkrájíme na osminky. Oloupanou cibuli pokrájíme na kostky. V pánvi na rozpuštěném husím sádle všechnu zeleninu asi 10 minut podusíme a přidáme ji do vody k masu.
  • 10
    Šalvějové lístky omyjeme, přibližně 15 minut před dokončením je přiložíme do polévky.
  • 11
    Hotový vývar scedíme. Dáme vychladnout, necháme do druhého dne v chladničce. Ze studeného vývaru posbíráme omastek (nebo ho znovu přecedíme).
  • 12
    Obrané pokrájené maso z kachny můžeme podávat v čistém, znovu ohřátém bujonu nebo bujon použijeme k vaření různých variací polévek.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.