Čekanková karamelová polévka
155 min.
Ingredience
- Bujon z kachny [29086]
- 1kusBobkový list
- 1kusCibule
- 1lžíceNové koření celé
- 1lžícePepř černý celý
- 1kusPetržel kořen
- 1lžíceŠalvěj čerstvá
- 3kusyRajčata
- 200gramůCeler bulvový
- 3lžíceHusí sádlo
- 150gramůJátra kuřecí
- 150gramůKuřecí srdíčka
- 2kusyMrkev kořen
- 0,5lžíceSůl
- 4decilitryVíno červené
- 8decilitrůVoda pitná
- 150gramůŽaludky drůbeží
- 1kilogramKachna mražená
- 150gramůCibule perlová
- 300gramůČekanka belgická
- 200gramůKachní prsa
- 2lžíceOlej olivový
- 0,5lžičkaSůl
- 1lžičkaPepř černý mletý
- 1,5lžíceCukr třtinový
- 2špetkyMuškátový oříšek
- 1lžícePažitka
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
1506 kcal
Bílkoviny
66 g
Tuky
116 g
Sacharidy
32 g
Vláknina
10 g
Cukr
12 g
Postup přípravy
- 1Drobnou cibulku perlovku očistíme a omyjeme. Čekankové puky očistíme a nakrájíme na kousky.
- 2Kachní prsa omyjeme a pokrájíme na nudličky. Omytou pažitku drobně nakrájíme.
- 3V pánvi na rozpáleném olivovém oleji orestujeme nudličky masa. Pak je osolíme a opepříme.
- 4V hrnci rozehřejeme máslo, cibulku podusíme. Pak k ní přimícháme třtinový cukr, za stálého míchání ho necháme zkaramelizovat. Přimícháme čekanku, maso, dochutíme muškátovým oříškem, zalijeme litrem kachního bujonu.
- 5Polévku dosolíme podle chuti, posypeme pažitkou, povaříme jen 4-6 minut a podáváme.
- 6Bujon z kachny [29086]:
- 7Očištěnou a rozporcovanou kachnu omyjeme a dáme ji do většího hrnce.
- 8Důkladně omyjeme drůbeží srdíčka, játra, žaludky a přidáme je k masu. Přilijeme 8 dl vody, 4 dl červeného vína, přidáme 1 lžíci celého pepře, 1 lžíci nového koření, 1 bobkový list, sůl a vaříme 100 minut. Když přijde voda k varu, snížíme teplotu a pod pokličkou necháme vývar jen probublávat.
- 9Mezitím očištěnou kořenovou zeleninu (mrkev, celer, petržel) omyjeme a pokrájíme na malé kousky. Omytá rajčata rozkrájíme na osminky. Oloupanou cibuli pokrájíme na kostky. V pánvi na rozpuštěném husím sádle všechnu zeleninu asi 10 minut podusíme a přidáme ji do vody k masu.
- 10Šalvějové lístky omyjeme, přibližně 15 minut před dokončením je přiložíme do polévky.
- 11Hotový vývar scedíme. Dáme vychladnout, necháme do druhého dne v chladničce. Ze studeného vývaru posbíráme omastek (nebo ho znovu přecedíme).
- 12Obrané pokrájené maso z kachny můžeme podávat v čistém, znovu ohřátém bujonu nebo bujon použijeme k vaření různých variací polévek.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.