Celerové plátky se slámou z mrkve a pažitky, omáčka z čeveného vína
85 min.
Ingredience
- 2kusyCeler bulvový
- 250gramůMrkev kořen
- 80gramůPetržel kořen
- 1gramCibule
- 50mililitrůOlej rostlinný
- 0,5litrVývar zeleninový
- 1špetkaSůl
- 1špetkaPepř černý mletý
- 1litrVíno červené
- Náplň
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
611 kcal
Bílkoviny
9 g
Tuky
24 g
Sacharidy
44 g
Vláknina
11 g
Cukr
9 g
Postup přípravy
- 1Nejprve očistíme mrkev, petržel a jeden celer a vše pokrájíme na malé kostičky. Cibuli oloupeme a nejemno nasekáme. Hrst celeru odložíme, zbytek vsypeme do pánve na rozpálený olej. Přidáme mrkev a petržel a za stálého míchání restujeme dozlatova. Přisypeme cibuli a znovu restujeme. Zalijeme vývarem, vložíme druhou bulvu celeru, osolíme a zakryté vaříme cca 20-30 minut, až celý celer změkne. Vyjmeme jej a necháme vychladnout.
- 2Z vývaru si odložíme cca jeden hrnek stranou, zbytek dál zahříváme a necháme vypařit až na tuk. Poté přilijeme víno, snížíme teplotu a povaříme na hustou omáčku. Tu rozmixujeme nebo propasírujeme přes jemné síto.
- 3Celerovou bulvu okrájíme na čtvercový tvar, ten rozkrojíme na 8 velmi tenkých plátků a 4 o tloušťce cca 5 mm.
- 4Odložené kosičky celeru krátce osmahneme na rozpáleném oleji, přidáme cibulku a najemno nasekaný česnek a necháme zesklovatět. Zalijeme polovinou vývaru, který jsme uchovali a přidáme nadrobno nakrájený ořez, který nám zůstal z celeru. Dobře provaříme a propasírujeme přes hrubší cedník. Do směsi přisypeme nasekanou kudrnku.
- 5Najemno nakrájenou slámu z pažitky, mrkve a pórku krátce osmahneme na másle. Po změknutí osolíme a opepříme. Koriandrové lístky omyjeme a otrháme.
- 6Do středu talířů položíme vždy silnější celerový plátek, přidáme lžíci celeru rozmixovaného s cibulkou, zakryjeme tenším plátkem a navrch rozložíme hrstku zeleninové slámy. Doplníme koriandrovým lístkem a zakryjeme dalším tenkým celerovým plátkem. Dozdobíme kopečkem smažené zeleninové slámy, kolem pokapeme vinnou omáčkou a dekorujeme lístky koriandru. Ihned teplé podáváme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.