Chlebový zeleninový bujon
110 min.

Ingredience
- 100gramůJečmen - obilky
- 1kusPaprika červená
- 100gramůCuketa
- 1kusRajčata
- 50gramůChléb samožitný
- 2lžíceČesnekové máslo
- 1lžičkaSůl
- 1lžícePažitka
- Bujon z kořenové zeleniny [30788]
- 1lžičkaBazalka
- 1kusBobkový list
- 100gramůCeler bulvový
- 1lžičkaEstragon
- 250gramůMrkev kořen
- 1lžičkaPepř černý celý
- 150gramůPetržel kořen
- 1lžícePetržel - nať
- 300gramůPórek
- 1lžičkaSaturejka
- 0,5lžíceSůl mořská
- 2kusyŠalotka
- 1,5litryVoda pitná
- 3lžíceOlej slunečnicový
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
352 kcal
Bílkoviny
10 g
Tuky
8 g
Sacharidy
64 g
Vláknina
10 g
Cukr
6 g
Postup přípravy
- 1Den předem si namočíme ječmen do studené vody. Druhý den ho scedíme.
- 2Očistíme a omyjeme papriku, cuketu a rajčata. Papriku bez semínek pokrájíme na tenké pásky, spařená a oloupaná rajčata s cuketou na kostičky. Černý chleba pokrájíme na kostičky.
- 3V hrnci na rozpáleném česnekovém másle zeleninu podusíme, přidáme k ní pokrájený chleba, promícháme a zalijeme litrem zeleninového bujonu. Přivedeme k varu, snížíme teplotu, ochutíme solí a vaříme 7-8 minut. Pak přidáme scezený ječmen, vše povaříme ještě 2 minuty.
- 4Polévku podáváme s omytou, drobně pokrájenou pažitkou.
- 5Bujon z kořenové zeleniny [30788]:
- 6Očistíme a omyjeme kořenovou zeleninu: mrkev, celer, petržel a pórek, vše pokrájíme na menší kusy. Oloupané cibule - šalotku rozkrojíme na poloviny.
- 7Omyjeme bylinky: petrželovou nať, estragon, saturejku a bazalku. Pak je nakrájíme.
- 8V hrnci na slunečnicovém oleji cibuli restujeme dozlatova, pak přidáme zeleninu s bylinkami, promícháme a dusíme asi 5-7 minut.
- 9Přilijeme 1,5 litru vody, přidáme mořskou sůl, celý černý pepř a bobkový list.
- 10Polévku vaříme 1 hodinu tak, aby jen probublávala. Po uvaření ji scedíme a dáme vychladit. Z vychlazeného vývaru odstraníme tuk a tak získáme čistý zeleninový bujon, který použijeme k přípravě zeleninových polévek.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.