Cibulový jehněčí bujon
145 min.
Ingredience
- Jehněčí masový vývar
- 2kusyBobkový list
- 3kusyCibule
- 2lžíceMáslo čerstvé
- 4kusyNové koření celé
- 0,5lžičkaPepř bílý
- 1lžičkaPepř černý celý
- 60gramůPetržel - nať
- 200gramůPórek
- 0,5lžíceSůl
- 2decilitryVíno bílé
- 1,5litryVoda pitná
- 60gramůCeler - nať
- 200gramůKvěták
- 3stroužkyČesnek
- 600gramůJehněčí krkovice
- 150gramůKosti hovězí morkové
- restovaná cibule
- 3kusyCibule
- 2gramyMáslo čerstvé
- 1lžíceMouka pšeničná hladká T 650
- 2lžíceOlej olivový extra panenský
Počet porcí:
5Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
806 kcal
Bílkoviny
29 g
Tuky
61 g
Sacharidy
32 g
Vláknina
8 g
Cukr
8 g
Postup přípravy
- 1Petrželku s libečkem omyjeme, nadrobno pokrájíme, tři větší cibule oloupeme, nakrájíme na tenká kolečka, která poprášíme hladkou moukou.
- 2V pánvi rozpálíme olivový olej s máslem, pokrájenou cibuli orestujeme do zlatova. Potom ji rozdělíme do 4 misek.
- 3V hrnci přivedeme k varu litr čistého jehněčího bujónu. Když se začne vařit, snížíme teplotu, přidáme mletý koriandr, bílý pepř, kmín, hořčičná semínka, pokrájené bylinky a sůl podle chuti, vaříme 5 minut.
- 4Orestovanou cibuli zalijeme horkým bujónem a podáváme.
- 5Jehněčí masový vývar:
- 6Omyté hovězí morkové kosti a jehněčí krkovičku vložíme do většího hrnce a zalijeme vodou. Maso dáme vařit,když přijde k varu, teplotu zmírníme. Po 3 - 5 minutách maso vyjmeme, vodu slijeme a dáme znovu vařit s 1,5 l čisté vody. Přidáme očištěné omyté cibule, kterým necháme slupku a překrojíme je napůl. Ještě do vývaru přidáme 3 oloupané stroužky česneku, celý svazek petrželové a celerové natě, bobkový list, nové a černé koření. Když se začne voda vařit, zmírníme teplotu, zakryjeme pokličkou a necháme jen mírně probublávat. Tímto způsobem zůstane vývar čistý.
- 7Mezitím očistíme a omyjeme pórek s květákem. Pórek pokrájíme na kolečka, květák rozdělíme na růžičky. V pánvi na rozpuštěném másle pórek zpěníme.
- 8Během vaření do vývaru přilijeme 2 dl bílého vína. Po hodině přidáme do vývaru květák s pórkem a zeleninu, vaříme ještě 30 - 45 minut. Když je maso měkké, vyjmeme ho.
- 9Vývar přecedíme do druhého hrnce, ochutíme solí, pepřem a můžeme ho podávat s nakrájenými plátky masa.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.