Cibulový telecí bujon
140 min.
Ingredience
- Telecí masový bujon
- 1kusBobkový list
- 200gramůCeler bulvový
- 2kusyCibule
- 150gramůKedlubna
- 1lžíceMáslo čerstvé
- 4kusyNové koření celé
- 1lžíceOlej olivový jedlý
- 1lžičkaPepř černý celý
- 2kusyPetržel kořen
- 2lžícePetržel - nať
- 0,5lžičkaSůl
- 600gramůTelecí maso přední
- 1,5litryVoda pitná
- 1lžíceCeler - nať
- 2kusyMrkev kořen
- 2kusyČesnek
- 500gramůTelecí kosti
- 2gramyCibule
- 80gramůPórek
- 3kusySardelové řezy
- 1lžíceTymián čerstvý
- 1gramMáslo čerstvé
- 2špetkyŠafrán
- 0,5lžičkaSůl
- 0,5lžičkaPepř bílý
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
545 kcal
Bílkoviny
64 g
Tuky
20 g
Sacharidy
25 g
Vláknina
9 g
Cukr
6 g
Postup přípravy
- 1Cibuli oloupeme a pokrájíme na tenká kolečka. Sardelové řezy nakrájíme na malé kousky. Pórek očistíme, omyjeme a nakrájíme na kolečka. Tymián omyjeme a otrháme lístky.
- 2V hrnci rozpálíme máslo s olejem, cibuli s tymiánem osmažíme dorůžova, pak přilijeme 1 litr telecího bujonu a cibuli pomalu vaříme 8 minut. Po 5 minutách vaření dáme do polévky pokrájený pórek. Polévku ochutíme solí, mletým šafránem a bílým pepřem.
- 3Nakonec do polévky dáme pokrájené sardelové filety a podáváme. Telecí masový bujon [27974]:
- 4Telecí maso z hrudí a telecí kosti omyjeme.
- 5Mrkev, cibuli, česnek, petržel, celer, kedlubnu, petrželovou a celerovou nať očistíme, omyjeme a pokrájíme na menší kusy. V hrnci rozehřejeme máslo s olejem a zeleninu za občasného promíchání podusíme přibližně 6 – 8 minut.
- 6Pak k zelenině přidáme telecí maso s kostmi, bobkový list, nové koření, celý pepř, sůl a zalijeme studenou vodou tak, aby vše bylo ponořeno. Když se začne voda vařit, zmírníme teplotu a vývar necháme pod pokličkou jen probublávat 1,5 hodiny. Nesmí se prudce vařit.
- 7Když je maso měkké, vývar scedíme přes síto do druhého hrnce, dochutíme solí, maso pokrájíme na kousky a můžeme ho dát do vývaru.
- 8Čistý bujon podáváme posypaný petrželovou natí.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.