Čichirtma, gruzínská polévka ze skopového masa
150 min.
Ingredience
- 700gramůSkopová plec
- 2litryVoda pitná
- 1kusCeler bulvový
- 1kusPetržel kořen
- 2lžíceMáslo čerstvé
- 4kusyCibule
- 1lžičkaSůl
- 1lžičkaPepř černý celý
- 1lžíceMouka pšeničná hladká
- 4kusyVaječný žloutek slepičí
- 1kusCitrony
- 2lžíceKopr čerstvý
- 1lžíceCeler - nať
- 1lžícePetržel - nať
- 1lžičkaMáta
- 1lžíceLibeček
- 1špetkaSkořice mletá
- 1špetkaŠafrán
- 0,5lžičkaKoriandr mletý
Počet porcí:
6Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
464 kcal
Bílkoviny
18 g
Tuky
38 g
Sacharidy
14 g
Vláknina
4 g
Cukr
4 g
Postup přípravy
- 1Skopovou plec rozkrájíme na menší kousky a vaříme ve dvou litrech vody 1,5 - 2 hodiny, přibližně po hodině vaření přidáme k masu rozčtvrcený celer a jednu petržel. Téměř měkké maso vyndáme, na pánvi rozpustíme máslo, na něm necháme zesklovatět drobně pokrájenou cibuli a kousky masa rychle opečeme. Vývar scedíme, vložíme do něj opečené kousky masa bez cibulky, osolíme, přidáme celý pepř a maso dál vaříme.
- 2Mezitím připravíme zátřepku: ve 100 ml vychlazeného vývaru rozšleháme lžíci mouky, přidáme opečenou cibulku, na níž jsme opékali maso a dobře zamícháme. V jiném hrnečku ušleháme žloutky s teplým vývarem a šťávou z jednoho citronu, nasekáme kopr, celerovou nať, petrželku, mátu i libeček.
- 3Jakmile je maso měkké, vyndáme ho na talíř a do bujónu vlijeme zátřepku, důkladně zamícháme a necháme ještě 5 - 7 minut povařit. Poté polévku odstavíme z plotny, přidáme rozšlehaný žloutek, maso i nasekané zelené natě, špetku skořice, špetku šafránu, mletý koriandr, vše důkladně zamícháme, postavíme na mírný oheň a polévku ještě prohřejeme.
- 4Čichirtmu podáváme s bílým pečivem.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.