Cizrna s bylinkami, zapečená se sýrem a šunkou
125 min.
Ingredience
- Do nákypu
- 1,5lžíceMáslo čerstvé
- 1,5lžíceOlej sezamový
- 3kusyCibule lahůdková
- 1kusPórek
- 35gramůSýr Feta
- 35gramůSýr Eidam cihla 30%
- 35gramůSýr balkánský
- 95gramůŠunka krůtí
- 1,5lžičkyMajoránka
- 4lžičkyPepř 4 barev
- 0,5lžičkaSůl
- Na ozdobu
- 9kusůRajčata Cherry
- Vařená cizrna
- 750gramůVoda pitná
- 200gramůCizrna
- 2lžíceLibeček
- 2lžíceSaturejka
Počet porcí:
3Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
572 kcal
Bílkoviny
27 g
Tuky
23 g
Sacharidy
67 g
Vláknina
21 g
Cukr
13 g
Postup přípravy
- 1Dva dny předem 200g cizrny dáme do misky, zalijeme ji studenou vodou tak, aby byla pod hladinou. Namočenou cizrnu takto v teple nabobtnat a naklíčit, každý den ji ale musíme vyměnit vodu (v létě i 2x). Tímto způsobem namočení se zlepší chuť cizrny a její stravitelnost.
- 2Před vařením cizrnu promyjeme v sítu pod tekoucí vodou, odstraníme černá zrníčka, dáme ji do hrnce, zalijeme vodou (asi 700-750ml). Přidáme čerstvé snítky omyté saturejky a libečku. Cizrnu vaříme doměkka minimálně 60-80 minut. Poté z uvařené cizrny odebereme slupky, které vyplavou na povrh a snítky bylinek. Uvařenou cizrnu scedíme.
- 3Během vaření cizrny očistíme mladý pórek s lahůdkovou cibulkou a pokrájíme je na kroužky. Krůtí šunku v celku nakrájíme na kostičky. Sýr Eidam, Feta a balkánský slaný sýr nakrájíme též na stejné kostičky. Omytá cherry rajčátka odložíme je.
- 4Troubu si předehřejeme na 200°C. V pekáčku na plotně rozehřejeme máslo s olejem, na něm zpěníme pokrájenou cibuli s pórkem, přidáme šunku, promícháme, přidáme cizrnu, podle chuti sůl, čerstvě pomletý pepř, majoránku a vše znovu dobře promícháme. Pak pekáček s cizrnou vložíme do středu trouby a zapečeme ji. Pečeme přibližně 20 minut dozlatova.
- 5Porce teplého cizrnového nákypu dáme na talíře, obložíme je na poloviny rozkrájenými cherry rajčátky a podáváme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.