Čočková polévka s noky
50 min.
Ingredience
- 150gramůČočka velkozrnná
- 1,2litryVoda pitná
- 1kusMrkev kořen
- 1kusPetržel kořen
- 1kusCibule
- 3stroužkyČesnek
- 1kusBobkový list
- 5kusůPepř černý celý
- 3kusyNové koření celé
- 1lžičkaSůl
- 2lžíceMáslo čerstvé
- 1lžíceMouka pšeničná hladká T 650
- 1lžičkaVegeta
- 0,5lžičkaPepř černý mletý
- 1,5lžičkyOcet kvasný lihový
- 0,25kusCeler bulvový
- Těstíčko na noky
- 2lžíceMouka pšeničná hrubá
- 1kusVejce slepičí
- 2lžíceMléko polotučné
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
284 kcal
Bílkoviny
14 g
Tuky
11 g
Sacharidy
34 g
Vláknina
3 g
Cukr
2 g
Postup přípravy
- 1Čočku přebereme a v sítu promyjeme pod tekoucí vodou, dáme ji do hrnce se studenou vodou a přivedeme k varu.
- 2Mrkev, petržel, celer, cibuli a česnek očistíme a omyjeme. Kořenovou zeleninu pokrájíme na nudličky. Cibuli drobně pokrájíme a česnek prolisujeme.
- 3Když se čočka vaří, přidáme k ní zeleninu, bobkový list, celý pepř, majoránku a nové koření, sůl a pomalu vaříme doměkka přibližně 30 minut.
- 4Mezitím připravíme těstíčko na noky: v misce vymícháme z hrubé mouky, vajíčka a mléka polotuhé těstíčko.
- 5V pánvi na rozpuštěném másle z hladké mouky usmažíme světlou jíšku, kterou přibližně 10 minut před dovařením čočky zředíme asi 0.5 dl vody a přimícháme ji opatrně do polévky. Dáme pozor, aby se neutvořily hrudky.
- 6Pak lžičkou vykrajujeme nočky a zaváříme je do polévky. Vaří se přibližně 5 minut.
- 7Polévku dochutíme Vegetou, pepřem, případně dosolíme a dochutíme octem.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.