Crostini - domácí bílý chléb s olivovou pastou
95 min.
Ingredience
- Na opečení
- 1lžíceČesnekové máslo
- 1lžíceOlej olivový
- Olivová pasta
- 100gramůOlivy černé
- 100gramůOlivy zelené
- 3kusyRajčata sušená sterilovaná
- 1kusChilli paprička
- 4stroužkyČesnek
- 2lžícePetržel kudrnka
- 0,5lžičkaSůl
- 0,5lžičkaPepř černý mletý
- 0,5lžičkaCukr krupice
- Přísady
- 250gramůŠunka uzená
- 250gramůSýr Oštiepok
- 1lžícePetržel - nať
- 1lžíceTymián čerstvý
- Těsto
- 750gramůMouka pšeničná hladká T 650
- 22gramůDroždí
- 0,5lžičkaCukr krupice
- 3,5decilitryMléko polotučné
- 0,5lžičkaSůl
- 1kusVejce slepičí
- 50gramůMáslo čerstvé
- 50gramůHera
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
1876 kcal
Bílkoviny
52 g
Tuky
97 g
Sacharidy
201 g
Vláknina
21 g
Cukr
2 g
Postup přípravy
- 1Do mísy dáme prosátou mouku, uděláme do ní důlek, do kterého rozdrobíme kvasnice. Přidáme k nim 1 lžičku cukru a zalijeme 1 dl vlažného mléka. Když kvasnice vykynou, k mouce přidáme sůl, vejce a
- 2roztopené vlahé máslo s Herou. Vše promícháme, přilijeme ještě 2.5 dl mléka a těsto důkladně uhněteme. Poprášíme ho trochou mouky, zakryjeme čistou utěrkou a necháme v teple kynout asi 45-60 minut.
- 3Mezitím si nakrájíme uzenou šunku na drobné kostičky a nastrouháme sýr. Každou ingredienci odložíme zvlášť do misek. Omyjeme petrželku s tymiánem, vodu setřepeme a drobně je posekáme.
- 4Ještě si připravíme olivovou pikantní pastu. Černé a zelené nakládané olivy (bez pecek) scedíme, necháme okapat a drobně je pokrájíme. Nakládaná sušená rajčata nakrájíme na malé kousky. Malou chilli papričku omyjeme, rozkrojíme, zbavíme semínek a drobně pokrájíme. Očištěný česnek prolisujeme. Petrželku kudrnku omyjeme a drobně pokrájíme. Vše dáme do jedné mísy a tyčovým mixérem rozmixujeme. Podle chuti osolíme, opepříme a můžeme i přidat cukr.
- 5Vykynuté těsto na pomoučeném vále rozdělíme na 3 části. Do první části těsta zapracujeme šunku, do druhé části sýr, do třetí bylinky. Každou část těsta uhněteme do bochánku. Z bochánků vyválíme válečky stejné velikosti, zakryjeme je a necháme asi 10 minut odpočinout. Potom z nich upleteme cop, který položíme na plech vyložený pečícím papírem a necháme ho asi 15-20 minut kynout. Poté ho dáme do předem vyhřáté trouby péct. Pečeme při 170°C-180°C přibližně 35-40 minut. Aby se nám chléb nepřipálil, po 15 minutách pečení ho překryjeme pečícím papírem.
- 6Upečený chléb necháme vychladnout, poom ho nakrájíme na plátky. V pánvi si rozpálíme česnekové máslo s olivovým olejem a plátky opečeme z každé strany dozlatova. Horké potřeme olivovou pastou a podáváme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.