Dolmas
75 min.
Ingredience
- 4lžíceCitronová šťáva
- 650mililitrůVoda pitná
- 125gramůRýže loupaná
- 60gramůHrozinky
- 2kusyCibulka jarní
- 4lžícePetržel - nať
- 1lžíceKoriandr čerstvý
- 1lžíceCitronová kůra
- 1špetkaSůl
- 1špetkaPepř černý mletý
- 150mililitrůOlej olivový
- 1kusCitrony
- 60gramůOříšky piniové
- 1lžíceKopr čerstvý
- 40kusůVinné listy
Počet porcí:
1Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
6140 kcal
Bílkoviny
246 g
Tuky
277 g
Sacharidy
869 g
Vláknina
455 g
Cukr
291 g
Postup přípravy
- 1Opláchneme listy vinné révy ve slaném nálevu, vložíme do misky a přelijeme vroucí vodou. Necháme 5 minut stát a poté vodu slijeme.
- 2V mírně osolené vodě (asi 300 ml) vaříme 10–12 minut rýži, jež by měla vstřebat veškerou tekutinu, ve které ji vaříme. Po uvaření necháme vychladnout.
- 3Do studené rýže vmícháme rozinky, nasekané piniové oříšky, nakrájené jarní cibulky, nadrobno pokrájené bylinky, nastrouhanou citronovou kůru, sůl a pepř.
- 4Na pánev položíme 3-4 nejsilnější nebo potrhané listy vinné révy. Ostatní listy rozložíme na pracovní plochu žilkami nahoru a špičkou směrem od sebe.
- 5Ke spodnímu okraji listu vložíme část připravené náplně a tento okraj přes náplň ohneme. Levý a pravý okraj listu přehneme ke středu a list zavineme až do konce. Mírně stlačíme. Stejným způsobem připravíme i ostatní závitky.
- 6Připravené závitky rozložíme okrajem dospod v jedné vrstvě na pánev. Smícháme olivový olej, citronovou šťávu a vodu. Zálivkou přelijeme všechny závitky připravené na pánvi.
- 7Pánev přikryjeme a pozvolna vaříme 30 minut. Poté pánev odstavíme a necháme v ní závitky vychladnout. Podáváme vychlazené se srpečky citronu.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.