Dušená zeleninová směs na kari s citronelovou rýží
50 min.
Ingredience
- 2lžičkyOlej rostlinný
- 400mililitrůKokosové mléko
- 300mililitrůVývar zeleninový
- 225gramůBrambory
- 8kusůKlasy kukuřičné mražené
- 1lžičkaCukr krupice
- 185gramůBrokolice
- 1kusPaprika červená
- 115gramůŠpenát listový čerstvý
- 2lžíceKoriandr čerstvý
- 1špetkaSůl
- 1špetkaPepř černý mletý
- Pikantní pasta
- 1kusChilli paprička
- 3kusyChilli paprička zelená
- 1kusCitronová tráva
- 2kusyŠalotka
- 1kusLimetka
- 2stroužkyČesnek
- 1lžičkaKoriandr mletý
- 1kusGalgan
- 2lžíceKoriandr čerstvý
- 0,5lžičkaKmín římský
- Rýže
- 225gramůRýže jasmínová
- 6kusůKardamom
- 1kusCitronová tráva
- 475mililitrůVoda pitná
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
866 kcal
Bílkoviny
21 g
Tuky
28 g
Sacharidy
154 g
Vláknina
49 g
Cukr
3 g
Postup přípravy
- 1Nejprve připravíme pikantní pastu. Chilli papričky zbavíme semínek a nadrobno nakrájíme, lodyhu citronové trávy nasekáme, česnek a šalotku pokrájíme, galgán nakrájíme na jemno, z limetky nastrouháme kůru, koriandrovou nať také pokrájíme. Vše vložíme do mixéru i s ostatními ingrediencemi a zpracujeme na hrubší pastu. Ve větší pánvi rozpálíme olej a pastu na něm za stálého míchání cca 2-3 minuty opražíme. Když se uvolní aroma, přilijeme kokosové mléko a vývar a přivedeme k varu. Vložíme rozkrojené brambory a na mírném ohni zvolna vaříme cca 15 minut doměkka.
- 2Mezitím vsypeme jasmínovou rýži do hrnce, přidáme kousky citronové trávy a rozmačkaný kardamom. Zalijeme vodou, přivedeme k varu a zakryté vaříme na mírném ohni cca 10-15 minut. Všechna voda se musí vstřebat. Hotovou rýži osolíme a zakrytou necháme cca 10 minut odstát.
- 3K bramborám přidáme kukuřičné klásky, osolíme a opepříme dle chuti a povaříme cca 2 minuty. Poté vmícháme cukr, růžičky brokolice, podélně rozkrojenou papriku a vaříme další 2 minuty. Nakonec přidáme nahrubo nasekaný špenát, polovinu pokrájené koriandrové natě a necháme vařit ještě 2 minuty. Omáčku rozdělíme do předehřátých servírovacích misek a dozdobíme zbytkem koriandru.
- 4Z rýže vyjmeme citronovou trávu a tobolky kardamomu. Zrníčka načechráme vidličkou. Sněs podáváme s připravenou rýží.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.