Fazolová polévka s bílým zelím
155 min.
Ingredience
- Hovězí světlý vývar
- 200gramůCeler bulvový
- 800gramůHovězí maso přední
- 200gramůPetržel kořen
- 1kusCibule
- 1kusBobkový list
- 1kusChilli paprička
- 1kusPórek
- 1lžičkaSůl
- 1kusMrkev kořen
- 1kusČesnek
- 1lžíceNakládaný zelený pepř
- 1,5litryVoda pitná
- 1kusCibule
- 300gramůBrambory
- 300gramůFazole červené sterilované
- 1kusFeferony
- 200gramůZelí hlávkové bílé
- 1kusBobkový list
- 1lžičkaSaturejka
- 0,5lžičkaPepř bílý
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
553 kcal
Bílkoviny
52 g
Tuky
16 g
Sacharidy
50 g
Vláknina
14 g
Cukr
10 g
Postup přípravy
- 1Brambory oloupeme, omyjeme a pokrájíme na malé kostky. Z hlávkového bílého zelí odstraníme vrchní listy a 200 g zelí nakrájíme na tenké nudličky. Konzervované červené fazole scedíme. Jednu cibuli oloupeme a omyjeme.
- 2Do scezeného 1 litru hovězího vývaru vložíme pokrájené brambory a po 10 minutách přidáme do vývaru červenou fazoli se zelím, cibulí, malou feferonkou, bobkovým listem, lžičkou saturejky a vaříme do změknutí zelí přibližně 5 minut. Polévku dochutíme solí a pepřem. Před podáváním polévky odstraníme cibuli s feferonkou.
- 3Hovězí světlý vývar [27325]:
- 4Hovězí hrudí omyjeme a osušíme. Cibuli očistíme tak, že odstraníme jen vrchní suchou slupku, ostatní slupky necháme. Cibuli rozkrojíme a v suché pánvi opečeme dozlatova obě poloviny rozkrojené cibule, plochou stranou dolů. Očistíme a omyjeme kořenovou zeleninu: mrkev, petržel a celer. Mrkev s celerem a petrželí pokrájíme na kousky, pórek nakrájíme na kolečka.
- 5Maso se zeleninou dáme do hrnce a zalijeme minimálně 1,5 litru studené vody tak, aby všechny ingredience byly ponořené.
- 6Přidáme lžíci zeleného pepře, 1 bobkový list, 1 malou sušenou chilli papričku a jeden stroužek česneku.
- 7Hrnec zakryjeme poklicí a polévku přivedeme zvolna do varu. Po chvíli vaření (necháme ji zblanšírovat) vodu z polévky slijeme, nalijeme znovu vodu a uvaříme napodruhé. Takto by jsme měli dosáhnout čistého, ne zakaleného vývaru.
- 8Polévku vaříme 90-120 minut. Vývar nesmí prudce vřít, vaříme ho při mírné teplotě, jen aby probublával. Při varu se z masa vyloučí bílkovina a na povrchu se sráží v podobě pěny, kterou nesmíme odstranit. Při pozvolném vaření se z této pěny na povrchu utvoří tenká vrstva hnědé sraženiny, kterou potom dírkovanou lžící odstraníme.
- 9Uvařený světlý hovězí vývar přecedíme. Maso pokrájíme na plátky nebo malé kostky a vrátíme zpět do polévky. Podle chuti osolíme a vložíme zpět i pokrájenou zeleninu.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.