Gratinované černé kořeny
59 min.
Ingredience
- 500gramůČerný kořen
- 4litryVoda pitná
- 1decilitrOcet kvasný lihový
- 500gramůBrambory
- 300gramůMrkev kořen
- 50gramůMáslo čerstvé
- 250gramůSýr Niva (Rokfór)
- 3kusyVejce slepičí
- 250gramůZakysaná smetana
- 20gramůKopr čerstvý
- 20gramůPetržel - nať
- 1špetkaPepř černý mletý
- 0,5lžičkaSůl
Počet porcí:
6Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
475 kcal
Bílkoviny
19 g
Tuky
18 g
Sacharidy
33 g
Vláknina
7 g
Cukr
2 g
Postup přípravy
- 1Očištěný černý kořen oloupeme, nakrájíme na tenké plátky, které ihned namočíme do 1 l octové vody. Vybereme je z octové vody, vložíme do hrnce s 1 l vařící vody a povaříme 6-8 minut. Scedíme, necháme okapat a vychladnout.
- 2Oloupané brambory nakrájíme na tenké plátky a oloupanou mrkev na tenké kolečka. Vložíme je společně do 2 l vroucí vody a povaříme také 5-6 minut. Scedíme, necháme okapat a vychladnout.
- 3Pečicí formu důkladně vymažeme máslem a naskládáme černý kořen, posypeme nastrouhaným sýrem, brambory, opět posypeme nastrouhaným sýrem. Nakonec dáme vrstvu mrkve, kterou také posypeme nastrouhaným sýrem.
- 4Do misky rozklepneme vejce, přilijeme zakysanou smetanu, drobně nasekaný kopr a petrželovou nať. Osolíme, opepříme, vše dobře promícháme a přelijeme zeleninu v pečicí formě.
- 5Vložíme do nahřáté trouby, kde při 200 stupňové teplotě pečeme 20-25 minut. Hotové jídlo rozdělíme na jednotlivé teplé talíře a podáváme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.