Holubí bujon s hovězími knedlíčky
120 min.
Ingredience
- Bujon z holoubat [30620]
- 100gramůCeler bulvový
- 0,5lžíceCeler - nať
- 2kusyCibule červená
- 1kilogramHolub
- 3kusyJalovec
- 0,5lžíceMáslo čerstvé
- 150gramůMrkev kořen
- 1lžičkaPepř černý celý
- 100gramůPetržel kořen
- 1lžícePetržel - nať
- 2lžíceSůl mořská
- 0,5litrVíno bílé
- 1litrVoda pitná
- knedlíčky
- 200gramůHovězí maso zadní
- 0,5lžičkaPepř bílý
- 0,5lžičkaMajoránka
- 1lžičkaČesnek medvědí
- 0,5lžičkaPaprika mletá sladká
- 3lžíceStrouhanka
- 1kusFenykl sladký - hlíza
- 2kusyCibulka jarní
- 1kusRajčata
- 2špetkyChilli koření mleté
- 1,5lžičkySůl
- 50gramůNudle vlasové
- 100gramůHříbky čerstvé
- 1lžícePetržel kudrnka
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
1081 kcal
Bílkoviny
64 g
Tuky
6 g
Sacharidy
34 g
Vláknina
7 g
Cukr
3 g
Postup přípravy
- 1Omyté hovězí maso posekáme nadrobno, dáme ho do mísy, ochutíme solí (0.5 lžičky), pepřem, majoránkou, přidáme drobně pokrájený česnek medvědí, mletou paprikou a přisypeme strouhanku. Maso s kořením a se strouhankou promícháme a utvoříme si (pomocí prstů, které si budeme namáčet do vody) malé knedlíčky.
- 2Očištěné a omyté čerstvé hříbky pokrájíme na plátky. Očistíme a omyjeme fenykl a pokrájíme ho na nudličky. Jarní cibulku omyjeme a pokrájíme na tenké kroužky. Omyté rajče rozkrojíme na čtvrtky.
- 3Přilijeme 1 litr holubího bujonu, dáme do do něj zeleninu, ochutíme chilli a solí (asi 1 lžička).
- 4Polévku přivedeme k varu, vložíme masové knedlíčky, houby, zmírníme teplotu a vaříme asi 5-6 minut. Pak přidáme vlasové nudle, které povaříme 2 minuty, a polévku odstavíme z plotny.
- 5Dosolíme ji podle chuti, přimícháme omytou petrželku kudrnku a podáváme.
- 6Bujon z holoubat [30620]:
- 7Očištěné a omyté holuby (nejlépe holuby kalifornské nebo texany) rozporcujeme. Mrkev, celer a petržel očistíme, omyjeme a pokrájíme na kousky. Červené cibule oloupeme a rozkrájíme napůl. Omytou petrželovou a celerovou nať pokrájíme na kousky.
- 8V hrnci na másle opečeme rozpůlené cibule rozkrojenou stranou dozlatova. Přidáme zeleninu, promícháme a krátce ji orestujeme.
- 9Pak k ní přidáme rozporcované holuby, 1/2 litru bílého vína, 1 litr vody, celou lžičku celého pepře, 2 lžíce mořské soli a 3 zrnka jalovce.
- 10Vaříme při mírné teplotě přibližně 1 hodinu tak, aby vývar jen mírně probublával.
- 11Uvařený vývar scedíme. Maso obereme, pokrájíme a můžeme ho nabídnout s vývarem.
- 12Vývar necháme vychladit (nejlépe na několik hodin v chladničce, pak z vychlazeného vývaru odstraníme tuk (můžeme ho znovu přecedit) - takto získáme čistý holubí bujon, který použijeme k přípravě polévek.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.