Holubí bujon s mangovým chutney
100 min.
Ingredience
- Bujon z holoubat [30620]
- 100gramůCeler bulvový
- 0,5lžíceCeler - nať
- 2kusyCibule červená
- 1kilogramHolub
- 3kusyJalovec
- 0,5lžíceMáslo čerstvé
- 150gramůMrkev kořen
- 1lžičkaPepř černý celý
- 100gramůPetržel kořen
- 1lžícePetržel - nať
- 2lžíceSůl mořská
- 0,5litrVíno bílé
- 1litrVoda pitná
- 4lžíceChutney mangové
- 1lžičkaKari koření
- 0,5lžičkaSůl
- 1lžícePažitka
- 2lžíceMáslo bylinkové
- 2kusyŠalotka
- 1lžičkaPepř černý mletý
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
1099 kcal
Bílkoviny
54 g
Tuky
10 g
Sacharidy
42 g
Vláknina
5 g
Cukr
2 g
Postup přípravy
- 1Oloupanou šalotku pokrájíme nadrobno. V hrnci na bylinkovém másle cibuli s černým pepřem krátce restujeme, ještě přimícháme 1 lžičku kari koření, přilijeme 1 l holubího bujonu, který přivedeme k varu, snížíme teplotu a vaříme. Po 5 minutách přimícháme 4 lžíce mangového chutney a vaříme ještě 4-6 minut.
- 2Bujon posypeme omytou, drobně pokrájenou pažitkou, dochutíme solí a podáváme.
- 3Bujon z holoubat [30620]:
- 4Očištěné a omyté holuby (nejlépe holuby kalifornské nebo texany) rozporcujeme. Mrkev, celer a petržel očistíme, omyjeme a pokrájíme na kousky. Červené cibule oloupeme a rozkrájíme napůl. Omytou petrželovou a celerovou nať pokrájíme na kousky.
- 5V hrnci na másle opečeme rozpůlené cibule rozkrojenou stranou dozlatova. Přidáme zeleninu, promícháme a krátce ji orestujeme.
- 6Poté k ní přidáme rozporcované holuby, 1/2 l bílého vína, 1 l vody, 1 lžičku celého pepře, 2 lžíce mořské soli a 3 zrnka jalovce.
- 7Vaříme při mírné teplotě přibližně 1 hodinu tak, aby vývar jen mírně probublával.
- 8Uvařený vývar scedíme. Maso obereme, pokrájíme a můžeme ho nabídnout s vývarem.
- 9Vývar necháme vychladit (nejlépe na několik hodin v chladničce), potom z vychlazeného vývaru odstraníme tuk (můžeme ho znovu přecedit) - takto získáme čistý holubí bujon, který použijeme k přípravě polévek.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.