Houbová polévka paní nadlesní
155 min.
Ingredience
- Hovězí světlý vývar [27325]
- 1kusBobkový list
- 200gramůCeler bulvový
- 1kusCibule
- 800gramůHovězí maso přední
- 1kusChilli paprička
- 1kusMrkev kořen
- 200gramůPetržel kořen
- 1kusPórek
- 1lžičkaSůl
- 1,5litryVoda pitná
- 1kusČesnek
- 1lžíceNakládaný zelený pepř
- 1kusCibule
- 1lžičkaSůl
- 0,5lžíceLibeček
- 2lžíceMáslo čerstvé
- 1lžíceMouka pšeničná hladká T 650
- 0,5lžíceMajoránka
- 1lžičkaPepř černý mletý
- 1lžičkaPaprika mletá sladká
- 300gramůHříbky čerstvé
- 1lžícePetržel kudrnka
- 1kusČesnek
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
525 kcal
Bílkoviny
48 g
Tuky
24 g
Sacharidy
30 g
Vláknina
7 g
Cukr
8 g
Postup přípravy
- 1Čerstvé hříbky očistíme, omyjeme a pokrájíme na plátky. Cibuli oloupeme a nadrobno pokrájíme. Česnek oloupeme, utřeme s 1/2 lžičkou soli. Petrželku kudrnku a libeček omyjeme, drobně pokrájíme.
- 2V hrnci na rozpáleném másle (1 lžíce) cibuli osmažíme do růžova, přidáme k ní houby, podusíme, přilijeme čistý hovězí vývar (bez masa a zeleniny) a přivedeme polévku k varu.
- 3V pánvi k rozpuštěnému máslu (1 lžíce) přimícháme lžíci hladké mouky a uděláme světlou jíšku, kterou vmícháme do polévky. Přidáme ještě sladkou papriku, utřený česnek a majoránku. Polévku dochutíme podle potřeby solí, pepřem a vaříme při mírné teplotě 20 minut.
- 4Na každou porci polévky dáme lžičku petrželky a 1/2 lžičky libečku.
- 5Hovězí světlý vývar:
- 6Hovězí hrudí omyjeme a osušíme. Cibuli očistíme tak, že odstraníme jen vrchní suchou slupku, ostatní ponecháme. Rozkrojíme a v suché pánvi opečeme do zlatova obě poloviny rozkrojené cibule plochou stranou dolů. Očistíme a omyjeme kořenovou zeleninu: mrkev, petržel a celer. Mrkev s celerem a petrželí pokrájíme na kousky, pórek krájíme na kolečka.
- 7Maso se zeleninou vložíme do hrnce a zalijeme minimálně 1,5 l studené vody tak, aby všechny ingredience byly ponořené.
- 8Přidáme lžíci zeleného pepře, bobkový list, malou sušenou chilli papričku a stroužek česneku.
- 9Hrnec zakryjeme poklicí, polévku přivedeme zvolna do varu. Po chvíli vaření (necháme ji blanšírovat) vodu z polévky slijeme, nalijeme čerstvou vodu a uvaříme napodruhé. Takto bychom měli dosáhnout čistého, nezakaleného vývaru.
- 10Polévku vaříme 90 - 120 minut. Vývar nesmí prudce vřít, vaříme při mírné teplotě, aby jen probublával. Při varu se z masa vyloučí bílkovina, ta se na povrchu sráží v podobě pěny, kterou však nesmíme odstranit. Při pozvolném vaření se z této pěny na povrchu utvoří tenká vrstva hnědé sraženiny, kterou teprve potom dírkovanou naběračkou odstraníme.
- 11Uvařený světlý hovězí vývar přecedíme. Maso pokrájíme na plátky nebo na malé kostky a vrátíme zpět do polévky. Podle chuti osolíme, vložíme zpět i pokrájenou zeleninu.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.