Houbová polévka s haluškami
100 min.
Ingredience
- 50gramůHouby sušené
- 1mililitrVoda pitná
- 70gramůMrkev kořen
- 70gramůPetržel kořen
- 70gramůCeler bulvový
- 200gramůBrambory
- 1,6litryBujón houbový
- 100gramůCibule
- 2stroužkyČesnek
- 120gramůŽampiony čerstvé
- 1lžičkaSůl
- 40gramůMouka pšeničná hladká
- 1lžícePetržel - nať
- 1lžícePaprika mletá sladká
- 90gramůMáslo čerstvé
- 0,25lžičkaKmín mletý
- 0,25lžičkaPepř černý mletý
- Na halušky
- 50gramůMouka pšeničná hrubá
- 1kusVejce slepičí
- 1špetkaSůl
- 1litrVoda pitná
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
1493 kcal
Bílkoviny
25 g
Tuky
114 g
Sacharidy
101 g
Vláknina
5 g
Cukr
2 g
Postup přípravy
- 1Sušené houby namočíme alespoň na půl hodiny do vody. Cibuli nakrájíme nadrobno, česnek prolisujeme. Kořenovou zeleninu oloupeme a nakrájíme na nudličky. Očištěné žampiony nakrájíme na plátky. Petrželovou nať nasekáme najemno. Syrové brambory oloupeme a nakrájíme na kostky (loupeme těsně před vložením do polévky).
- 2Cibuli zpěníme na másle, vsypeme mouku a umícháme jíšku. Na závěr vmícháme papriku a zašleháme houbový bujón. Do vývaru vlijeme namočené houby i s vodou, přidáme žampiony a sůl a vaříme na mírném plameni. Po půl hodině přidáme zeleninu, brambory, sůl, koření a česnek. Vaříme, až jsou brambory měkké.
- 3V mezičase připravíme z hrubé mouky, vejce a soli halušky. Uvaříme zvlášť, vkládáme do vroucí vody a okapané přidáme do uvařené polévky. Polévku podáváme ozdobenou petrželovou natí.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.