Houbová polévka s kari kořením
105 min.
Ingredience
- 75gramůUcho Jidášovo
- 5kusůCibule lahůdková
- 1lžičkaČesnek sušený
- 3lžíceMáslo bylinkové
- 1,5lžičkyKari koření
- 0,5lžičkaKmín mletý
- 0,5lžičkaPepř černý mletý
- 100gramůRýže dlouhozrnná
- 1,5lžičkySůl mořská
- 1lžíceŘeřicha
- Bujon z hub [30579]
- 150gramůCeler bulvový
- 1lžíceCeler - nať
- 2kusyCibule
- 2kusyČesnek
- 150gramůHouby sušené
- 3kusyJalovec
- 2lžíceMáslo čerstvé
- 200kusůMrkev kořen
- 2lžíceOlej olivový
- 4lžičkyPepř 4 barev
- 100gramůPetržel kořen
- 1lžícePetržel - nať
- 2lžičkySůl
- 1lžíceTymián čerstvý
- 1,5litryVoda pitná
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
3697 kcal
Bílkoviny
99 g
Tuky
41 g
Sacharidy
620 g
Vláknina
236 g
Cukr
3 g
Postup přípravy
- 1Sušené houby - Jidášovo ucho - opláchneme a namočíme ve 2 dl houbového bujonu. Po 10 minutách houby scedíme.
- 2Očistíme a omyjeme lahůdkovou cibuli, česnek a zeleninu pokrájíme na tenká kolečka a v hrnci na rozpáleném bylinkovém másle zeleninu podusíme, okořeníme ji kari kořením, mletým kmínem, černým pepřem, přilijeme 1 litr houbového bujonu a přivedeme k varu.
- 3Vložíme houby, (dáváme pozor, aby se nám rýže nerozvařila). Polévku osolíme a vaříme při mírné teplotě 8-10 minut.
- 4Každou porci polévky posypeme omytými lístky řeřichy.
- 5Bujon z hub [30579]:
- 6Sušené lesní houby namočíme do studené vody minimálně na 15 minut. Pak houby scedíme, propláchneme pod tekoucí vodou.
- 7Očistíme a omyjeme kořenovou zeleninu: mrkev, celer, petržel, cibuli a česnek. Omyjeme čerstvý tymián, petrželovou a celerovou nať a natě svážeme.
- 8Rozpůlenou cibuli a pokrájenou zeleninu krátce podusíme v hrnci na rozpáleném oleji s máslem, pak přilijeme 1 ½ litru vody. Přidáme houby, svazek bylinkových natí, 3 zrnka jalovce, sůl a jednu lžičku celého pepře 4 barev.
- 9Vaříme 1 hodinu tak, aby polévka jen probublávala.
- 10Uvařený vývar necháme vychladit, pak odstraníme omastek a scedíme přes síto - takto získáme čistý houbový bujon, který ohřejeme a podáváme.
- 11Houbový bujon použijeme k uvaření polévek různých variací.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.