Houbový jehněčí bujon

150 min.
Evropa

Ingredience

Počet porcí:
4

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
1237 kcal
Bílkoviny
43 g
Tuky
101 g
Sacharidy
33 g
Vláknina
8 g
Cukr
8 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Čerstvé hříbky očistíme, omyjeme a pokrájíme na plátky. V pánvi si rozehřejeme máslo s olejem, pokrájené hřibky krátce podusíme a dáme je do hrnce s 1 litrem bublajícího čistého jehněčího vývaru. Pomalu houby vaříme 10 minut, přidáme podle chuti sůl a pepř.
  • 2
    Mezitím si omyjeme petrželovou nať a drobně ji pokrájíme. V hrnečku si vymícháme dohladka 1,5 lžíce hladké mouky se 3 lžícemi zakysané smetany a smetanovou směs opatrně zamícháme do polévky, vaříme přibližně 4 minuty, přidáme petrželku, promícháme a podáváme.
  • 3
    Jehněčí masový vývar [28495]:
  • 4
    Omyté hovězí morkové kosti a jehněčí krkovičku dáme do většího hrnce a zalijeme vodou. Maso dáme vařit a když přijde k varu, teplotu zmírníme. Po 3-5 minutách maso vyjmeme, vodu slijeme a dáme ho znovu vařit s 1,5 litrem čisté vody. Přidáme očištěné omyté cibule, kterým necháme slupku a překrojíme je napůl. Ještě do vývaru přidáme 3 oloupané stroužky česneku, celý svazek petrželové a celerové natě, bobkový list, nové koření a celý černý pepř. Když se začne voda vařit, zmírníme teplotu, zakryjeme pokličkou a necháme jen mírně probublávat. Tímto způsobem zůstane vývar čistý.
  • 5
    Mezitím si očistíme a omyjeme pórek s květákem. Pórek pokrájíme na kolečka, květák rozdělíme na růžičky. V pánvi na rozpuštěném másle pórek zpěníme.
  • 6
    Během vaření do vývaru přilijeme 2 dl bílého vína. Po 1 hodině vaření přidáme do vývaru květák s pórkem a zeleninu vaříme ještě 30-45 minut. Když je maso měkké, vyjmeme ho z vývaru.
  • 7
    Vývar přecedíme do druhého hrnce, ochutíme solí, pepřem a můžeme ho podávat s nakrájenými plátky masa.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.