Houbový nákyp se smaženým česnekem
115 min.
Ingredience
- 150gramůHříbky čerstvé
- 150gramůŽampiony čerstvé
- 10gramůSůl
- 10gramůPepř černý mletý
- 200gramůLišky čerstvé
- 10gramůMáslo čerstvé
- 2kusyŠalotka
- 6kusůVaječný žloutek slepičí
- 1kusVaječný bílek slepičí
- 1lžíceOregano čerstvé
- 1lžíceTymián čerstvý
- 1kusCeler bulvový
- 1lžíceKmín celý
- 1kusČesnek
- 1lžíceMléko plnotučné
- 50gramůMouka pšeničná hladká T 650
- 50gramůStrouhanka
- 2lžičkySolamyl - bramborový škrob
- 1litrVoda pitná
- 150mililitrůOlej slunečnicový
- 0,5hrstPetržel kudrnka
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
719 kcal
Bílkoviny
18 g
Tuky
54 g
Sacharidy
46 g
Vláknina
4 g
Cukr
4 g
Postup přípravy
- 1Všechy druhy hub očistíme, hříbky a žampiony rozkrojíme na čvtvrtiny, vložíme do pánve, přilijeme 100 ml vody, osolíme. Následně zakryjeme alobalem. Do další pánve nasypeme lišky, zalijeme také 100 ml vody, ochutíme solí, zakryjeme. Obě pánve vložíme na 30 minut do trouby předehřáté na 180 °C. Po vyjmutí obsah každé pánvičky zvlášť rozmixujeme v mixéru, vrátíme do pánví a zvolna, za občasného míchání zahříváme, až se odpaří přebytečná tekutina.
- 2Šalotku nasekáme na jemno, necháme ji zesklovatět na rozpáleném másle. Přidáme liškové pyré, odstavíme, vmícháme tři žloutky a lžičku škrobu. Ochutíme solí, pepřem, promícháme, na pracovní plochu rozprostřeme potravinářskou fólii a seřízneme na obdélník. Do středu dáme směs lišek, pevně zabalíme, zatočíme, upevníme provázkem a cca 5 minut povaříme v kastrůlku s vodou. Ve fólii necháme vychladnut.
- 3Hříbkové pyré smícháme se zbylými žloutky, osolíme, opepříme, přidáme zbytek škrobu. Formu na pečení vyložíme fólií, váleček z lišek vybalíme a posypeme ze všech stran nasekanými bylinkami. Na dno formy navrstvíme část hřibové směsi, vložíme liškový váleček, doplníme znovu tmavým pyré. Přečnívající fólii přehneme a zabalíme. Formu vložíme do vodní lázně, zakryjeme pokličkou a při teplotě 180 °C vaříme cca 30 minut. Po vyjmutí necháme vychladnout, rozbalíme, vyklopíme a nakrájíme na širší plátky. Před podáváním krátce prohřejeme v troubě.
- 4Očištěný celer na jemno nastrouháme, zalijeme 0,5 l vody a necháme zvolna odopařovat při mírné teplotě. Po 15 minutách přisypeme kmín, osolíme a ještě povaříme. Vývar poté scedíme přes čistou utěrku a cedník, případně jej můžeme ještě zredukovat. Česnek rozebereme na stroužky a očistíme. Do kastrůlku vlijeme mléko a 200 ml vody, přivedeme k varu, vložíme česnek a cca 3 minuty povaříme. Scedíme, necháme okapat a obalíme ho postupně v mouce, bílku rozšlehaném se lžící mléka, nakonec ve strouhance. Po oschnutí smažíme na oleji rozpáleném na 190 °C do zlatova. Necháme osušit na papírové utěrce.
- 5Doprostřed talířů rozdělíme houbový nákyp, okolo nalijeme trochu vývaru, posypeme zbytkem nasekaných bylinek, doplníme smaženým česnekem a ihned podáváme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.