Hovězí oháňka v pažitkové omáčce
140 min.
Ingredience
- 4kusyMorek
- 2kilogramyHovězí oháňka
- 2lžíceHořčice
- Na omáčku
- 50gramůPažitka
- 200mililitrůSmetana 12% (konzumní)
- 100gramůMáslo čerstvé
- 1kusČesnek
- 1kusCibule
- 1kusMrkev kořen
- 1kusPetržel kořen
- 2kusyBobkový list
- 1kusNové koření celé
- 1špetkaPepř černý mletý
- 1lžíceMouka pšeničná hladká T 650
- 0,33kusCeler bulvový
Počet porcí:
6Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
1627 kcal
Bílkoviny
34 g
Tuky
43 g
Sacharidy
9 g
Vláknina
3 g
Cukr
1 g
Postup přípravy
- 1Připravíme větší hrnec s vodou a vložíme do něj omytou hovězí oháňku a morkovou kost zabalenou do alobalu. Tím zabráníme tomu, aby morek během vaření vytekl ven. Vaříme oháňku, dokud nezměkne tak, aby hovězí maso šlo hladce oddělit od kosti. Celkový čas bude asi 2 hodiny, přitom nevaříme prudce, ale necháme jenom pozvolna probublávat.
- 2Zatímco se maso vaří, nachystáme pažitkovou omáčku. Do hrnce vlijeme vodu a dáme vařit kořenovou zeleninu, tedy očištěnou a oškrábanou mrkev, petržel a celer, přidáme dva bobkové listy a zrníčko nového koření. Uvaříme zeleninový vývar. V kastrolu rozpustíme máslo, zasypeme hladkou moukou a vymícháme jíšku, kterou zalijeme připraveným zeleninovým vývarem. Necháme chvíli povařit a potom přidáme dvě polévkové lžíce plnotučné hořčice. Pomocí metličky vyšleháme dohladka, přidáme sůl, pepř, přilijeme smetanu ke šlehání a zamícháme. Pažitku nasekáme nadrobno a vsypeme do omáčky.
- 3Uvařenou oháňku rozkrájíme na kusy, které položíme na talíř a přidáme i morek. Nakrájíme nadrobno cibuli a česnek a posypeme jimi morek.
- 4Oháňku přelijeme přichystanou pažitkovou omáčkou a podáváme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.