Hovězí oháňka v pažitkové omáčce

140 min.
Evropa

Ingredience

Počet porcí:
6

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
1627 kcal
Bílkoviny
34 g
Tuky
43 g
Sacharidy
9 g
Vláknina
3 g
Cukr
1 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Připravíme větší hrnec s vodou a vložíme do něj omytou hovězí oháňku a morkovou kost zabalenou do alobalu. Tím zabráníme tomu, aby morek během vaření vytekl ven. Vaříme oháňku, dokud nezměkne tak, aby hovězí maso šlo hladce oddělit od kosti. Celkový čas bude asi 2 hodiny, přitom nevaříme prudce, ale necháme jenom pozvolna probublávat.
  • 2
    Zatímco se maso vaří, nachystáme pažitkovou omáčku. Do hrnce vlijeme vodu a dáme vařit kořenovou zeleninu, tedy očištěnou a oškrábanou mrkev, petržel a celer, přidáme dva bobkové listy a zrníčko nového koření. Uvaříme zeleninový vývar. V kastrolu rozpustíme máslo, zasypeme hladkou moukou a vymícháme jíšku, kterou zalijeme připraveným zeleninovým vývarem. Necháme chvíli povařit a potom přidáme dvě polévkové lžíce plnotučné hořčice. Pomocí metličky vyšleháme dohladka, přidáme sůl, pepř, přilijeme smetanu ke šlehání a zamícháme. Pažitku nasekáme nadrobno a vsypeme do omáčky.
  • 3
    Uvařenou oháňku rozkrájíme na kusy, které položíme na talíř a přidáme i morek. Nakrájíme nadrobno cibuli a česnek a posypeme jimi morek.
  • 4
    Oháňku přelijeme přichystanou pažitkovou omáčkou a podáváme.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.