Hovězí pečeně podušená na víně
240 min.
Ingredience
- 750mililitrůVíno červené
- 6kusůPepř černý celý
- 50gramůRozmarýn čerstvý
- 20gramůTymián čerstvý
- 1kusBobkový list
- 3špetkySůl
- 3špetkyPepř černý mletý
- 4lžíceOlej z pšeničných klíčků
- 2lžíceBalsamico ocet
- 1kusMrkev kořen
- 1kusPetržel kořen
- 1kusCibule
- 2kusyRajčata
- 2lžíceZakysaná smetana
- 2centilitryMartell cognac
- 500mililitrůVoda pitná
- 1kilogramHovězí kýta
- 0,5kusPomeranče
- 0,5kusCeler bulvový
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
807 kcal
Bílkoviny
55 g
Tuky
37 g
Sacharidy
23 g
Vláknina
7 g
Cukr
7 g
Postup přípravy
- 1V misce si připravíme nálev smícháním červeného vína, kuliček pepře, rozmarýnu, tymiánu a nastrouhané kůry z jednoho chemicky neošetřeného pomeranče. Do nálevu vložíme maso a necháme 2 dny marinovat.
- 2Maso vyndáme a svážeme nití. Osolíme a opepříme. V pekáči zahřejeme olej a maso na něm ze všech stran opečeme. Předehřejeme si troubu na 180 °C.
- 3Na pekáč vlijeme ocet a s jeho pomocí rozředíme připečeniny. Povaříme je a poté k masu přidáme oškrábanou a nakrájenou mrkev, petržel a celer. Vložíme ještě oloupanou a na čtvrtky pokrájenou cibuli a ve vroucí vodě spařená rajčata, která jsme rozkrájeli na měsíčky a zbavili semínek.
- 4Přes síto přecedíme nálev a vlijeme ho do pekáče k masu a zelenině. Počkáme, dokud nezačne vřít a potom pekáč přikryjeme poklicí a vložíme do trouby. Dusíme 3 hodiny, přitom během dušení maso obracíme a přeléváme šťávou.
- 5Vyjmeme maso a necháme ho, aby si odpočinulo. Poté oddělíme kost a prolisujeme šťávu do misky. Vmícháme do ní zakysanou smetanu a koňak. Ještě šťávu krátce povaříme.
- 6Nakrájíme maso na plátky a podáváme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.