Hovězí polévka s houbami a čepičkou

180 min.
Evropa

Ingredience

Počet porcí:
4

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
739 kcal
Bílkoviny
56 g
Tuky
36 g
Sacharidy
48 g
Vláknina
10 g
Cukr
6 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Mrkev s fenyklem očistíme, omyjeme a pokrájíme na plátky. Čerstvé smrže očistíme a omyjeme.
  • 2
    V hrnci na rozpuštěném másle podusíme smrže, které osolíme, posypeme nahrubo mletým pepřem a pokapeme citronovou šťávou. Po chvíli přidáme zeleninu, promícháme a vše dusíme doměkka. Pak houby se zeleninou zalijeme 1 litrem čistého hovězího vývaru, do kterého přidáme 4 plátky uvařeného hovězího masa. Polévku povaříme přibližně 7 minut a porce rozdělíme do polévkových misek.
  • 3
    Na pomoučeném vále si rozdělíme listové těsto na 4 díly. Každý díl vyválíme na plát přibližně o 2 cm větší, než je velikost polévkové misky. Můžeme si pomoci tak, že okraj misky otiskneme do těsta.
  • 4
    Každou misku přikryjeme plátem těsta, potřeme rozšlehaným vajíčkem, které jsme ochutili solí, mletým chilli a bílým pepřem, a potřený plát posypeme sezamovými semínky.
  • 5
    Takto zakryté misky dáme do předem rozehřáté trouby zapéct. Pečeme při 170°C přibližně 10 minut dozlatova.
  • 6
    Misky s polévkou a zlatou čepičkou hned podáváme.
  • 7
    Hovězí světlý vývar [27325]:
  • 8
    Hovězí hrudí omyjeme a osušíme. Cibuli očistíme tak, že odstraníme jen vrchní suchou slupku, ostatní slupky necháme. Cibuli rozkrojíme a v suché pánvi opečeme dozlatova obě poloviny rozkrojené cibule, plochou stranou dolů. Očistíme a omyjeme kořenovou zeleninu: mrkev, petržel a celer. Mrkev s celerem a petrželí pokrájíme na kousky, pórek nakrájíme na kolečka.
  • 9
    Maso se zeleninou dáme do hrnce a zalijeme minimálně 1,5 litru studené vody tak, aby všechny ingredience byly ponořené.
  • 10
    Přidáme lžíci zeleného pepře, 1 bobkový list, 1 malou sušenou chilli papričku a jeden stroužek česneku.
  • 11
    Hrnec zakryjeme poklicí a polévku přivedeme zvolna do varu. Po chvíli vaření (necháme ji zblanšírovat) vodu z polévky slijeme, nalijeme znovu vodu a uvaříme napodruhé. Takto bychom měli dosáhnout čistého, nezakaleného vývaru.
  • 12
    Polévku vaříme 90-120 minut. Vývar nesmí prudce vřít, vaříme ho při mírné teplotě, jen aby probublával. Při varu se z masa vyloučí bílkovina a na povrchu se sráží v podobě pěny, kterou nesmíme odstranit. Při pozvolném vaření se z této pěny na povrchu utvoří tenká vrstva hnědé sraženiny, kterou potom dírkovanou lžící odstraníme.
  • 13
    Uvařený světlý hovězí vývar přecedíme. Maso pokrájíme na plátky nebo malé kostky a vrátíme zpět do polévky. Podle chuti osolíme a vložíme zpět i pokrájenou zeleninu.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.