Hovězí tournedos s grilovanou zeleninou
18 min.
Ingredience
- 2000gramůHovězí svíčková
- 20gramůPepř černý mletý
- 100gramůOlej olivový
- 500gramůPaprika červená
- 1000gramůCuketa
- 500gramůLilek
- 70gramůČesnek
- 40gramůSůl
- Demi-glace Ambiente [47029]
- 1kusBobkový list
- 10gramůCeler bulvový
- 30gramůCibule
- 60gramůKarotka
- 8gramůOlej slunečnicový
- 10gramůPetržel kořen
- 60gramůRajčata
- 1kilogramTelecí kosti
- 0,1litrVíno červené
- 0,4litrVoda pitná
- 1litrVývar telecí
Počet porcí:
10Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
424 kcal
Bílkoviny
48 g
Tuky
11 g
Sacharidy
15 g
Vláknina
5 g
Cukr
7 g
Postup přípravy
- 1Nízkou část hovězí svíčkové, nejlépe z plemene Angus, nakrájenou na silné 200 g steaky opepříme čerstvě mletým pepřem, pokapeme olivovým olejem a na lávovém grilu opečeme při střední teplotě 6-8 minut z každé strany na stupeń medium.
- 2Červené papriky zbavené stopek a jader pokrájíme na čtvrtky, lilek a malé cukety na plátky. Zeleninu osolíme, promícháme s olivovým olejem a nasekaným česnekem a doměkka ogrilujeme.
- 3Grilovanou zeleninu rozdělíme na talíře, na ni položíme steaky rozkrojené napůl přes vlákno. Servírujeme je osolené mořskou solí a přelité demi-glace Ambiente.
- 5Demi-glace Ambiente [47029]:
- 6Telecí kosti nasekáme na kostky a vložíme do velkého litinového kastrolu s rozpáleným olejem a opečeme dozlatova. Ke kostem přidáme očištěnou zeleninu nakrájenou na kostičky a dále opékáme dotmava. Přidáme oloupanou nakrájenou cibuli a dopékáme při teplotě 200 °C. Během pečení musíme dávat pozor, aby se obsah pekáče nespálil a nezhořkl. Když jsou kosti dostatečně tmavé, přidáme rajčata San Marzano a necháme chvíli zkaramelizovat.
- 7Kastrol s opečenými kostmi a zeleninou vyndáme na plotnu, zalijeme červeným vínem Bordeaux Médoc a necháme víno vyvařit. Pak vše zalijeme ledovou vodou a ledovým telecím vývarem. Takto zchlazené kosti znovu pomalu přivedeme k varu. Jakmile vše začne vřít, přilijeme trochu studené vody a dále necháme pomalu na velmi mírném plameni „táhnout“ nejméně 6 hodin. Po celou dobu z povrchu vývaru sbíráme tuk a pěnu. Po 6 hodinách vývar přes plátno scedíme do čistého hrnce a necháme redukovat na požadovanou hustotu.
- 8Správný demi-glace má být tmavý, čirý a po vychladnutí má ztuhnout jako rosol.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.