Hummus z cizrny

65 min.
Evropa

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
362 kcal
Bílkoviny
12 g
Tuky
21 g
Sacharidy
35 g
Vláknina
10 g
Cukr
6 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Ve studené vodě necháme (nejméně 12 hodin) nabobtnat sušenou cizrnu. Vody použijeme dvojnásobné množství v poměru k cizrně, protože ta by měla zdvojnásobit svůj objem.
  • 2
    Po nabobtnání nadbytečnou vodu slijeme, cizrnu přendáme do velkého hrnce a opět v poměru k cizrně přelijeme dvojnásobným množstvím vody. Vodu přivedeme k varu, zprudka vaříme 10 minut, přitom pěnu, která se v průběhu vaření vytvoří na povrchu, sbíráme. Oloupeme 2 stroužky česneku, nakrájíme je nadrobno.
  • 3
    Z povařené cizrny odebereme do misky 4 lžíce nadbytečné vody pro případnou pozdější potřebu, ostatní tekutinu slijeme. Hladce rozmixujeme olivový olej, připravený česnek a pastu tahini.
  • 4
    Pasta tahini: zhotovíme ji v mixéru ze sezamu, sezamového oleje, citronové šťávy a soli. Poté postupně vmixujeme vodu, vyndáme pastu z mixéru a vmícháme 2 rozetřené stroužky česneku.
  • 5
    Přidáme cizrnu, vše opět nahrubo rozmixujeme, v případě potřeby naředíme odebranou vodou, podle chuti osolíme a opepříme.
  • 6
    Pokrm přendáme do misky, přikryjeme potravinářskou folií a vložíme do lednice.
  • 7
    Před podáváním pokapeme olivovým olejem, posypeme mletou paprikou a ozdobíme snítkami koriandru.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.