Hummus z cizrny
65 min.

Ingredience
- 200gramůCizrna
- 7lžicOlej olivový extra panenský
- 1lžíceCitronová šťáva
- 1špetkaSůl
- 1špetkaPepř černý mletý
- 1špetkaPaprika mletá sladká
- 1kusKoriandr čerstvý
- 125mililitrůVoda pitná
- 1lžičkaOlej sezamový
- 4lžíceSezam - semena
- 4stroužkyČesnek
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
362 kcal
Bílkoviny
12 g
Tuky
21 g
Sacharidy
35 g
Vláknina
10 g
Cukr
6 g
Postup přípravy
- 1Ve studené vodě necháme (nejméně 12 hodin) nabobtnat sušenou cizrnu. Vody použijeme dvojnásobné množství v poměru k cizrně, protože ta by měla zdvojnásobit svůj objem.
- 2Po nabobtnání nadbytečnou vodu slijeme, cizrnu přendáme do velkého hrnce a opět v poměru k cizrně přelijeme dvojnásobným množstvím vody. Vodu přivedeme k varu, zprudka vaříme 10 minut, přitom pěnu, která se v průběhu vaření vytvoří na povrchu, sbíráme. Oloupeme 2 stroužky česneku, nakrájíme je nadrobno.
- 3Z povařené cizrny odebereme do misky 4 lžíce nadbytečné vody pro případnou pozdější potřebu, ostatní tekutinu slijeme. Hladce rozmixujeme olivový olej, připravený česnek a pastu tahini.
- 4Pasta tahini: zhotovíme ji v mixéru ze sezamu, sezamového oleje, citronové šťávy a soli. Poté postupně vmixujeme vodu, vyndáme pastu z mixéru a vmícháme 2 rozetřené stroužky česneku.
- 5Přidáme cizrnu, vše opět nahrubo rozmixujeme, v případě potřeby naředíme odebranou vodou, podle chuti osolíme a opepříme.
- 6Pokrm přendáme do misky, přikryjeme potravinářskou folií a vložíme do lednice.
- 7Před podáváním pokapeme olivovým olejem, posypeme mletou paprikou a ozdobíme snítkami koriandru.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.