Husí polévka s paštikou
220 min.
Ingredience
- Husí bujon [29083]
- 200gramůCeler bulvový
- 2kusyCibule
- 800gramůHusí drůbky
- 3lžíceMáslo čerstvé
- 1lžícePepř černý celý
- 1kusPetržel kořen
- 2lžícePetržel - nať
- 1lžíceSůl
- 5decilitrůVíno červené
- 8decilitrůVoda pitná
- 2lžíceCeler - nať
- 3kusyJalovec
- 1kusMrkev kořen
- 200gramůFazole bílé
- 2lžíceHusí sádlo
- 4lžíceStrouhanka
- 100gramůPaštika z husích jater
- 1lžičkaTymián sušený
- 5decilitrůVíno červené
- 100gramůVepřová kůže
- 2stroužkyČesnek
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
1256 kcal
Bílkoviny
38 g
Tuky
46 g
Sacharidy
66 g
Vláknina
5 g
Cukr
5 g
Postup přípravy
- 1Den předem dáme pokrájené kůže ze slaniny do vody a vaříme je pomalu 3 hodiny pod pokličkou. Pokud se voda vyvaří, doplníme ji. Bílé fazole namočíme do studené vody.
- 2Druhý den do hrnce s 1 litrem husího bujonu dáme uvařené kůže ze slaniny a bílé fazole. Vaříme pod pokličkou minimálně 1 hodinu, dokud fazole nezměknou.
- 3Mezitím v pánvi rozpustíme 2 lžíce husího sádla, přimícháme 4 lžíce strouhanky, husí paštiku, rozetřený česnek a tymián. Promíchanou směs dáme do husího bujonu a vaříme 15 minut. Přilijeme 1 dl červeného vína a vaříme 10 minut.
- 4Mezitím v pánvi opečeme klobásu, kterou jsme pokrájeli na kolečka.
- 5Polévku podáváme s opečenou klobásou.
- 6Husí bujon [29083]:
- 7Husí drůbky bez jater (žaludek, krk, srdce, křídla, kosti..), očistíme a omyjeme.
- 8Zeleninu: cibuli, mrkev, celer, petržel očistíme, omyjeme a pokrájíme a kostky. Petrželovou a celerovou nať omyjeme a svážeme.
- 9V hrnci rozpustíme máslo a maso se zeleninou podusíme, osolíme, přidáme celou lžíci celého pepře, 3 zrna jalovce a zalijeme 8 dl vody a 5 dl červeného vína. Pod pokličkou 90 minut vaříme tak, aby polévka jen mírně probublávala.
- 10Omytou petrželovou nať dáme do polévky 30 minut před dovařením.
- 11Vývar scedíme, když vychladne, sebereme omastek a čistý bujon znovu ohřejeme. Můžeme dosolit podle chuti a podávat i s pokrájenými drůbky, nebo jej použijeme k vaření různých druhů polévek jako základ.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.