Jáhlová polévka s játrovými knedlíčky
50 min.
Ingredience
- 1hrstJáhly - loupané proso
- 1,3litryVoda pitná
- 20gramůBujón zlatý hovězí
- 1lžícePažitka
- 0,5lžícePetržel kudrnka
- 150gramůJátra vepřová
- 2stroužkyČesnek
- 1kusCibule
- 50gramůMouka pohanková
- 1kusVejce slepičí
- 2špetkyPaprika mletá sladká
- 2špetkyPepř černý mletý
- 0,5lžičkaSůl
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
131 kcal
Bílkoviny
11 g
Tuky
3 g
Sacharidy
14 g
Vláknina
659 mg
Cukr
1 g
Postup přípravy
- 1Jáhly dáme do síta a přelijeme je vařící vodou. Dáme do hrnce a zalijeme 0,8 l vody. Přivedeme k varu, pak snížíme teplotu, přidáme 2 kostky hovězího bujonu a pomalu vaříme přibližně 20–25 minut.
- 2Omyjeme pažitku s petrželkou a drobně bylinky pokrájíme.
- 3Pak si připravíme játrové knedlíčky: očištěná vepřová játra omyjeme, česnek a cibuli očistíme a vše pomeleme na masovém strojku. Játra v misce smícháme s pohankovou moukou, vajíčkem, paprikou, mletým pepřem a 0,5 dl vody. Směs dobře vymícháme a když jsou jáhly téměř uvařené, lžičkou vykrajujeme játrovou směs a knedlíčky zaváříme do polévky. Vaříme ještě minimálně 10 minut.
- 4Hotovou polévku dochutíme solí, přimícháme bylinky a podáváme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.