Jamajské taštičky se zeleninou
70 min.
Ingredience
- těsto
- 280gramůMouka pšeničná hladká
- 0,5lžičkaSůl
- 1,5kusyKypřicí prášek do pečiva
- 1lžičkaKari koření
- 50gramůMáslo čerstvé
- 1kusVaječný žloutek slepičí
- 1lžíceOcet kvasný lihový
- 0,75decilitrVoda pitná
- 1kusVejce slepičí
- zeleninová náplň
- 300gramůBrambory
- 2kusyMrkev kořen
- 0,75litrVoda pitná
- 0,5lžičkaSůl
- 0,5lžičkaKmín drcený
- 3lžíceFazole bílé sterilované
- 0,5lžičkaPepř bílý
- 1kusCibule
- 1kusČesnek
- 2špetkyKurkuma
- 2lžíceOlej slunečnicový
- 0,25kusCeler bulvový
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
536 kcal
Bílkoviny
16 g
Tuky
19 g
Sacharidy
78 g
Vláknina
7 g
Cukr
2 g
Postup přípravy
- 1Oloupeme a omyjeme brambory, mrkev, celer, poté zeleninu pokrájíme na kostičky. Dáme do hrnce s 3/4 litrem vody, přidáme sůl, drcený kmín a zeleninu pomalu povaříme 5 - 7 minut. Pak ji scedíme a přidáme 3 lžíce konzervovaných fazolí. Zeleninu promícháme, dochutíme bílým pepřem a solí.
- 2Očištěnou cibuli s česnekem drobně pokrájíme. V pánvi rozpálíme slunečnicový olej, cibuli s česnekem zpěníme do zlatova, přidáme zeleninu a krátce vše orestujeme (4 - 5 minut). Nakonec přimícháme 2 špetky kurkumy a necháme vychladnout.
- 3Připravíme těsto: do mísy nasypeme hladkou mouku se solí, 1,5 sáčku kypřícího prášku a 1 lžičkou kari koření. Přidáme máslo, pokrájené na kousky, těsto nahrubo vidličkou promícháme. Ve sklenici vyšleháme žloutek s 1 lžicí octa a 0,75 dl vody, potom žloutek s vodou pomalu, za stálého promíchání přilijeme a promísíme s moukou. Těsto důkladně v míse uhněteme. Rozdělíme na dva stejné díly, vytvoříme dva válečky, každý zabalíme do potravinářské fólie, necháme v chladnu uležet minimálně na 1 hodinu.
- 4Těsto na pomoučněném válu rozválíme na placku přibližně o síle 3 - 4 mm. Z těsta vykrojíme 16 koleček o průměru 12 - 13 cm. Na dolní polovinu těsta dáme 2 lžíce zeleninové náplně, těsto přehneme přes náplň, okraje k sobě těsně přitiskneme vidličkou.
- 5Taštičky se zeleninou položíme na plech s pečicím papírem. Vrchní část taštiček nastřihneme na dvou místech nůžkami, potřeme je rozšlehaným vejcem a pečeme dozlatova při 190 °C přibližně 20 minut.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.