Jehněčí bujon s máslovou fazolí
170 min.
Ingredience
- Jehněčí masový vývar
- 2kusyBobkový list
- 3kusyCibule
- 750gramůJehněčí krkovice
- 200gramůKosti hovězí morkové
- 2lžíceMáslo čerstvé
- 4kusyNové koření celé
- 0,5lžičkaPepř bílý
- 0,5lžičkaPepř černý celý
- 60gramůPetržel - nať
- 200gramůPórek
- 0,5lžíceSůl
- 2decilitryVíno bílé
- 0,75litrVoda pitná
- 3stroužkyČesnek
- 200gramůKvěták
- 60gramůCeler - nať
- vařené fazole
- 150gramůSlanina vepřová
- 0,5lžičkaPepř černý mletý
- 0,5lžičkaSůl
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
1509 kcal
Bílkoviny
59 g
Tuky
107 g
Sacharidy
70 g
Vláknina
16 g
Cukr
11 g
Postup přípravy
- 1Den předem si namočíme 250 g velké máslové (bílé) fazole do studené vody. Druhý den vodu z fazole slijeme, v hrnci ji zalijeme 3/4 litru čisté vody, do které přidáme sůl, bobkový list, celý pepř, oloupanou cibuli a fazoli uvaříme pod pokličkou doměkka. Vaříme ji přibližně 45 minut. Uvařenou fazoli scedíme.
- 2V hrnci přivedeme k varu 1 litr čistého jehněčího bujonu.
- 3Prorostlou uzenou slaninu pokrájíme na kostičky a v pánvi ji osmažíme dozlatova. Přimícháme k ní omytou pokrájenou šalvěj, ještě krátce obě ingredience orestujeme a přidáme do polévky. Už nevaříme, jen ji dochutíme solí, pepřem a podáváme.
- 4Jehněčí masový vývar [28495]:
- 5Omyté hovězí morkové kosti a jehněčí krkovičku dáme do většího hrnce a zalijeme vodou. Maso dáme vařit a když přijde k varu, teplotu zmírníme. Po 3-5 minutách maso vyjmeme, vodu slijeme a dáme ho znovu vařit s 1,5 litrem čisté vody. Přidáme očištěné omyté cibule, kterým necháme slupku a překrojíme je napůl. Ještě do vývaru přidáme 3 oloupané stroužky česneku, celý svazek petrželové a celerové natě, bobkový list, nové koření a celý černý pepř. Když se začne voda vařit, zmírníme teplotu, zakryjeme pokličkou a necháme jen mírně probublávat. Tímto způsobem zůstane vývar čistý.
- 6Mezitím si očistíme a omyjeme pórek s květákem. Pórek pokrájíme na kolečka, květák rozdělíme na růžičky. V pánvi na rozpuštěném másle pórek zpěníme.
- 7Během vaření do vývaru přilijeme 2 dl bílého vína. Po 1 hodině vaření přidáme do vývaru květák s pórkem a zeleninu vaříme ještě 30-45 minut. Když je maso měkké, vyjmeme ho z vývaru.
- 8Vývar přecedíme do druhého hrnce, ochutíme solí, pepřem a můžeme ho podávat s nakrájenými plátky masa.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.