Jehněčí maso s kapustovou kaší
90 min.
Ingredience
- Na jehněčí kolínka
- 4kusyJehněčí koleno
- 150gramůSlanina vepřová
- 1lžíceSádlo škvařené
- 4kusyŠalotka
- 1kusČesnek
- 50gramůCeler - nať
- 50gramůTymián čerstvý
- 50gramůRozmarýn čerstvý
- 250mililitrůVývar zeleninový
- 1špetkaSůl
- 1špetkaPepř černý mletý
- 1lžičkaPaprika mletá sladká
- Na kapustovou přílohu
- 600gramůKapusta hlávková
- 250gramůKapusta růžičková
- 1lžíceSádlo škvařené
- 1kusCibule
- 1lžíceMouka pšeničná hladká T 650
- 1stroužekČesnek
- 50gramůMajoránka
- 100mililitrůSmetana na vaření
- 100mililitrůSmetana 33% (šlehačka)
- 100mililitrůZakysaná smetana
- 4kusyBrambory
- 1špetkaSůl
- 1litrVoda pitná
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
755 kcal
Bílkoviny
24 g
Tuky
41 g
Sacharidy
82 g
Vláknina
17 g
Cukr
3 g
Postup přípravy
- 1Očistíme si jehněčí kolínka. Slaninu si rozkrájíme na klínky a pomocí špikovacího nože s ní prošpikujeme kolínka. Lehce je osolíme a opepříme.
- 2Do kastrolu si vložíme sádlo a rozpálíme ho. Na rozehřáté sádlo vložíme prošpikovaná kolínka. Ztlumíme plamen a pomalu kolínka opékáme. Přisypeme do kastrolu rozmarýn a tymián a oloupanou a nakrájenou šalotku. Přidáme ještě celerovou nať. Pět stroužků česneku oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. Celou paličku česneku oloupeme a rozkrojíme na polovinu. Všechen česnek přidáme k masu. Vložíme do kastrolu ještě zbylou kůži ze slaniny. Vše poprášíme paprikou a zalijeme vývarem. Zakryjeme pokličkou a maso cca hodinu dusíme, dokud se nezačne oddělovat od kosti.
- 3Mezitím nachystáme kapustovou kaši. Na nudličky posekáme hlávkovou kapustu. Z růžičkové kapusty odkrájíme tvrdý spodek a růžičky rozpůlíme (ty menší), případně rozčtvrtíme (jsou-li větší). Nadrobno si nakrájíme cibuli a vložíme do hrnce s rozpuštěným sádlem. Osmahneme a pak přidáme oloupaný a jemně nasekaný česnek. Cibuli s česnekem zaprášíme hladkou moukou a orestujeme. Přidáme pokrájenou hlávkovou kapustu. Vše zalijeme 1 dl vody a zasypeme majoránkou. Pak přidáme rozkrájenou růžičkovou kapustu. Dusíme asi 8 minut. Na závěr zalijeme smetanou a šlehačkou. Vypneme plotnu a necháme ještě chvilku na chladnoucím vařiči. Servírujeme jako přílohu k jehněčím kolínkům společně s brambory, které uvaříme ve slupce. Navrch zdobíme zakysanou smetanou.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.